Gemeente Utrecht
BESTUURSRAPPORTAGE LEIDSCHE RIJN: DE STAND VAN ZAKEN
Leidsche Rijn groeit hard de komende jaren. Er worden volop huizen gebouwd in de wijken De Balije, Vleuterweide, Terwijde, De Woerd en Het Zand. Ieder jaar zullen er meer dan 2.000 woningen opgeleverd worden. In de wijken worden ook de nieuwe voorzieningen opgeleverd. Er wordt grond uitgegeven voor nieuwe kantoren en bedrijven in vooral de bedrijfsterreinen De Wetering en Papendorp. De infrastructuur voor auto, fiets en openbaar vervoer groeit mee en de spoorverdubbeling is gestart.
Ontwikkeling grondexploitatie
Ieder half jaar wordt in de 'Bestuursrapportage' aangegeven hoe het eindsaldo van de grondexploitatie zich heeft ontwikkeld. Dit saldo geeft een prognose aan voor het financiële eindbeeld voor heel Leidsche Rijn, bekeken als één ontwikkelingsproject. Tijdens de resterende looptijd van het project (dus nog tot ongeveer het jaar 2025) kunnen maatregelen genomen worden om het eindsaldo te beïnvloeden en zo mogelijk op 0 uit te laten komen.
De grondexploitatie heeft zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld. In 2001 bedroeg het saldo nog ¤ 103 miljoen negatief (omgerekend naar prijspeil 2005). Het saldo werd toen nog berekend op basis van een systematiek met 'bandbreedtes' binnen de risicoanalyse. Op dat moment was er nog een maximaal risico van maar liefst ¤ 190 miljoen negatief, veroorzaakt door risico's in relatie tot de verlegging van de A2 en Vinex-subsidie.
In de afgelopen jaren zijn veel van de toen bestaande risico's opgelost. Er werden afspraken met het Rijk gemaakt over de integratie van de A2 en over concretisering van de Vinex-afspraken. Met marktpartijen zijn afspraken over woningbouw herijkt en achterstanden bij de voorzieningen zijn ingelopen. In de woningbouw is weer het gewenste tempo bereikt, met ontwikkelaar Oostveen is een overeenkomst gesloten voor woningbouw in Het Zand. Deze ontwikkelingen droegen er aan bij dat het saldo van de grondexploitatie aanmerkelijk verbeterde en eind 2004 uitkwam op ¤ 49,7 miljoen negatief. (Sinds 2004 wordt het saldo van de grondexploitatie berekend op basis van een nieuwe systematiek. Invloeden van beleidskeuzes en externe factoren worden erin verwerkt.)
In de eerste helft van 2005 is dit saldo verslechterd (-/- ¤ 4 miljoen) tot ¤ 53,7 miljoen negatief. De belangrijkste oorzaak daarvan is de besluitvorming in de gemeenteraad over het Leidsche Rijn Park. De motie 'Leidsche Rijn Park Revisited' (geen woningbouw binnen het lint) leidt tot een nadeel van ¤ 19,4 miljoen. Deze daling kan voor ¤ 7 miljoen gecompenseerd worden door meer buiten het lint te bouwen (Hindersteinlocatie, ¤ 4 miljoen) en door besparingen op het inrichtingsbudget (¤ 3 miljoen). De besluitvorming over het park zorgt zodoende voor een daling van het saldo van ¤ 12,4 miljoen. Zonder deze daling zou het saldo zich in het afgelopen half jaar verder positief ontwikkeld hebben.
De posten 'kantoren en bedrijventerreinen' en 'infrastructuur' laten over het afgelopen jaar een positieve financiële ontwikkeling zien. De post 'woningbouw' zorgde voor een daling met ¤ 6,2 miljoen, veroorzaakt door faseringseffecten, herprogrammering en extra plankosten.
Grondexploitatiesaldo
De ontwikkeling van het grondexploitatiesaldo gedurende 2005 en ten opzichte van de stand per 31 december 2004 is gespecificeerd in onderstaande tabel.
alle bedragen x EUR 1,0 mln. en prijspeil 01/01/2005
Ontwikkeling 2005 EUR
1. Saldo grondexploitatie 31/12/04 -/- 49,7
2. Kantoren en bedrijventerreinen + 5,0
3. Woningbouw -/- 6,2
4. Centrale Zone pm
5. Groen (LR Park) -/- 12,4
6. Infrastructuur + 1,8
7. Overige + 7,8
Saldo per 1 juli 2005 -/- 53,7
Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Pluup Bataille, 030 286 11 40.