Universiteit van Tilburg

Slecht management ambtenarenapparaat Eritrea belemmert economische ontwikkeling

Promotie Mussie Teclemichael Tessema

Het ambtenarenapparaat in ontwikkelingslanden wordt doorgaans niet goed gemanaged. Dat geldt ook voor Eritrea, de jongste natie ten zuiden van de Sahara. De economische en politieke situatie belemmert de ontwikkeling van een efficiënte ambtenarij. Maar een ambtenarenapparaat dat onvoldoende functioneert, belemmert ook de economie en de wederopbouw na de grensoorlog met Ethiopië. Promovendus Mussie Tessema onderzoekt welke bijdrage het HRM-beleid kan betekenen voor een goede ambtenarij.

Uit veel studies blijkt dat HRM (human resources management) in de meeste ontwikkelingslanden niet effectief is geweest, wat als een belemmering van het ontwikkelingsproces wordt gezien. Overheden zijn onvoldoende in staat (getrainde) ambtenaren vast te houden: ze hebben de neiging de publieke dienst te verlaten als er in de private sector of in het buitenland aantrekkelijke baantjes zijn. Dat heeft geleid tot een aanzienlijke brain drain. Van ambtenaren die wel blijven maken overheden onvoldoende gebruik. Dat probleem wordt versterkt nu het najagen van eigenbelangen (corruptie, zwart bijverdienen) een standaardgedrag is van veel ambtenaren in ontwikkelingslanden. Het ambtenarenapparaat bevindt zich in een dubbele uitdaging: er is sprake van een personele crisis en er zijn structurele verbeteringen nodig om de kwaliteit van de publieke dienstverlening te verbeteren. In zijn proefschrift onderzoekt Mussie Tessema welke rol HRM nu speelt en zou moeten hebben in de ambtenarij van zijn geboorteland, Eritrea, een land dat in 1993 onafhankelijk werd. Het ambtenarenapparaat kan een belangrijke rol spelen in de wederopbouw (ook na de grensoorlog met Ethiopië) en economische ontwikkeling die Eritrea moet doormaken. Juist ambtenaren hebben een taak in het verdelen en mobiliseren van schaarse goederen, en dit op een zo effectieve en efficiënte wijze. Tessema ontwikkelde een model aan de hand waarvan kan worden nagegaan wat de sterke en zwakke punten zijn van de Eritrese overheid op het gebied van HRM. Daarvoor deed hij onderzoek bij tien ministeries. Volgens Tessema staat de Eritrese overheid voor een 'probleem van formaat'. Er wordt onvoldoende aandacht besteed aan drie belangrijke HRM-factoren: werving, training en benutting. Effectief management van human resources in de centrale overheid van Eritrea is ontoereikend of ontbreekt simpelweg.
Een efficiënt en goed functionerend ambtenarenapparaat in Eritrea zal volgens de promovendus de nodige tijd vergen. Wel zal de Eritrese overheid veel kunnen leren van HRM-praktijken in andere landen, zodat het wiel niet opnieuw hoeft te worden uitgevonden. Daarbij is het wel van belang dat de overheid deze lessen afstemt op de specifieke situatie in eigen land. Dat kan onder twee voorwaarden: de overheid moet het mogelijk maken dat succesvolle HRM-methoden kunnen worden opgenomen in de bestaande praktijk ('integratie'), en dat afstand wordt gedaan van werkzaamheden die HRM-methoden in de weg staan ('afschaffing').
Een effectief HRM-beleid is verder afhankelijk van de economische en politieke situatie. Vrede, stabiliteit en goed bestuur zijn van groot belang. Indien deze condities verbeteren, aldus Tessema, is de kans groot dat HRM-praktijken succesvol kunnen worden ingevoerd.

Mussie Teclemichael Tessema (1971, Hadish Addi, Eritrea) studeerde bedrijfskunde aan de Universiteit van Asmara (Eritrea) en Bestuurs- en beleidwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn afstuderen werkte hij twee jaar als docent aan de Universiteit van Asmara. In 2001 startte hij als assistent-in-opleiding aan de Faculteit Sociale Wetenschappen, in het bijzonder bij het Instituut voor Ontwikkelingsvraagstukken (IVO).

Noot voor de pers
Mussie Teclemichael Tessema promoveert woensdag 5 oktober 2005 om 14.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg (Warandelaan 2, Tilburg) op het proefschrift Practices, challenges and prospects of human resources management (HRM) in developing countries. The case of Eritrean civil service. Promotor is prof.dr. Joseph Soeters; co-promotor is dr. Kiflemariam Abraham.
Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift opvragen bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2000, e-mail: persberichtuvt@uvt.nl. Mussie Teclemichael Tessema is bereikbaar op 013 466 2947 (werk) en 06 4258 4883; e-mail: mussiettt@yahoo.com en M.T.Tessema@uvt.nl.
Persberichten van de UvT staan ook op Internet: www.uvt.nl/persberichten/.
Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/.