Gemeente Moerdijk


GOA'S KUNNEN ERGERNISSEN AANPAKKEN

De gemeente Moerdijk krijgt op 5 oktober vijf gemeentelijke opsporingsambtenaren erbij. De zogenaamde GOAs kunnen op een breed taakgebied verbaliserend optreden. Het aanpakken van kleine ergerlijke overtredingen ligt ook binnen hun bereik.

Voorheen hadden gemeenten alleen buitengewone opsporingsambtenaren (BOAs) op het gebied van bouwzaken. De GOAs zijn veel breder bevoegd en hebben aanmerkelijk meer taakgebieden, waaronder milieu en de algemene plaatselijke verordening. Op al deze gebieden kunnen zij optreden. In Moerdijk zijn nu twee GOAs actief. Vijf GOAs worden volgende week, na een intensieve opleiding, beëdigd. De gemeente wil doorgroeien naar negen gemeentelijke opsporingsambtenaren.

Met het inzetten van GOAs heeft de gemeente een betere keuze gekregen tussen het inzetten van een bestuurlijk handhavingstraject of een strafrechtelijk handhavingstraject. Het bestuurlijke traject wordt vaak ingezet bij omvangrijke overtredingen. Dat traject, vooraankondiging dwangsom enzovoort, kost veel tijd. Om eerder en direct een signaal af te geven, werkt het uitdelen van een boete bij kleine overtredingen aanmerkelijk beter. Voorbeeld: Als een bedrijf aan alle eisen voldoet maar blijft weigeren om die ene brandblusser te laten keuren, kan een bekeuring een passende aanmoediging zijn. Als er tijdens een horeca-controle een wildplasser wordt betrapt, dan kan een GOA een boete uitdelen. Dit laatste is een praktijkvoorbeeld. Tijdens een reguliere horecacontrole in Willemstad heeft de GOA een caféverlater, die het nodig vond om midden op de Voorstraat zijn blaas te legen, een bon gegeven.

De inzet van de GOAs is vooral effectief bij kleinere overtredingen en bij onomkeerbare feiten zoals illegaal stoken, wildplassen en het lozen van gevaarlijke stoffen of afval. De GOAs werken onder toezicht van de politie, team Moerdijk. Vanaf 2006 gaat dat waarschijnlijk veranderen. Het ligt in de verwachting dat de burgemeester het bevoegd gezag krijgt. De zogenaamde bestuurlijke boete wordt dan ingevoerd voor zaken die zorgen voor allerlei kleine ergernissen. Bijkomend voordeel is dat de boetes vanaf dat moment in de gemeentekas gestort worden zodat dat geld geïnvesteerd kan worden in de eigen handhaving.

Laatst gewijzigd 27 september 2005