GAIA

'EET GEEN ELLENDE'

GAIA dringt aan op EU-wetgeving die einde maakt aan chronisch lijden vleeskip

5 oktober 2005 Persbericht © GAIA

Gisteravond ging Ann De Greef van GAIA een potig debat aan met de vleeskippensector in het VTM-televisieprogramma Recht van Antwoord. Daaruit blijkt dat het water tussen beide nog heel diep is. De vertegenwoordiger van de boerenbond en de kippenboer waren er uiteraard als de kippen bij om beelden te tonen van stallen waar de toestand voor de kippen schijnbaar in orde was. De kale plekken in het verenkleed van de kippen deed de kippenboer af als 'normaal' want op 4 weken is een kip nog niet volwassen en heeft ze dus nog niet overal veren. Dat klopt, maar de kippen zouden op die plekken wel dons moeten hebben, en dat was niet het geval. De kippensector vindt het ook normaal dat 20 kippen op 1 vierkante meter gehouden worden. De meeste vleeskuikens leven in de intensieve houderij, met tienduizenden zes weken opeengepakt in stallen zonder daglicht. Vele dieren lijden aan buikzucht, ernstige pootletsels en ontstekingen aan de gewrichten, zodat ze nauwelijks nog kunnen bewegen. Ze blijven vaker liggen in strooisel dat door uitwerpselen vuil en vochtig wordt. Bij vele dieren veroorzaakt de (bijtende) ammoniak borstblaren en zwerende poten. Volgens de kippenboer was daar geen sprake van in zijn stal. Zijn dieren zouden geen letsels hebben. Meer nog, het strooisel zou potdroog zijn. Wanneer er 20 kippen op 1 vierkante meter samenleven, kan het strooisel gewoon niet droog blijven. Kristien Hemmerechts, die
1 van de wijzen was, zei geschokt te zijn over de manier waarop onze maatschappij met dieren omgaat en pleit daarom voor een grondige mentaliteitsverandering. Ook de overige wijzen waren van mening dat het welzijn van de vleeskippen verbeterd moet worden. 'Ik ben bereid om mijn Duvel te laten om wat meer te betalen voor een kip die een beter leven had. En het zal nog goed zijn voor mijn gezondheid ook', concludeerde meester Edwin Van Fraechem. Meester Filip Van Hende, die duidelijk zijn huiswerk had gemaakt, was van mening dat de Belgische kippensector rekening diende te houden met de ontwerprichtlijn van de Europese Commissie. Dit houdt dus ondermeer in dat kippen maximaal met 15 per vierkante meter gehouden mogen worden.
Waarom is kippenvlees spotgoedkoop? Omdat de dieren het gelag betalen. In de Europese Unie worden jaarlijks 4 miljard kippen voor hun vlees vetgemest. In België waren dat er vorig jaar bijna 244 miljoen. Vleeskippen zijn speciaal gekweekt om zo snel mogelijk te groeien. In amper 42 dagen tijd moeten de kippen hun slachtgewicht van 2 kg (of meer) bereiken. Dat is twee keer zo snel als dertig jaar geleden. Met als gevolg dat hun poten, hart en longen het tempo niet kunnen bijhouden. Naarmate de kippen groeien, verslechteren de omstandigheden. Vooral de laatste twee weken is de toestand heel erg en lijden de kippen chronische pijn. Tot 24 dieren zitten dan op 1 vierkante meter. De ontwerprichtlijn van de Europese Commissie zou het welzijn van vleeskippen moeten verbeteren, maar schiet op veel punten zwaar tekort. GAIA lanceert daarom op Werelddierendag een postkaartencampagne gericht aan minister van Dierenwelzijn Rudy Demotte en de gewestministers van landbouw. GAIA roept de ministers op om met aandrang te pleiten voor een verregaande verstrenging van het voorstel. In afwachting wil GAIA ook de consument bewust maken van het kippenleed: Eet geen ellende, is de boodschap.
- De sector ontkent de problemen maar het dierenleed werd al in 2000 in kaart gebracht door de wetenschappers van de Europese Commissie (Wetenschappelijk Comité Dierenwelzijn en Dierengezondheid)*. Betere ventilatie en beter management heeft een gunstig effect, maar de gangbare bezettingsdichtheid blijft voor grote problemen zorgen. Want hoe meer kuikens per vierkante meter, hoe slechter de luchtkwaliteit en hoe natter het strooisel, dat aandoeningen aan de voetzolen en brandwonden aan de borst teweegbrengt. De laatste twee weken zitten tot 24 kippen op 1 vierkante meter. Vele dieren kunnen dan nog nauwelijks bewegen en blijven vaker liggen in strooisel dat door uitwerpselen vuil en vochtig wordt. Bij vele dieren veroorzaakt de (bijtende) ammoniak borstblaren en zwerende voetzolen. De kern van het probleem vormt het gebruik van snelgroeiende rassen. De ouderdieren mogen niet zo snel groeien, anders zouden ze doodgroeien. Om hun groei te remmen, worden ze constant hongerig gehouden.
- Miljoenen Europese vleeskuikens bezwijken zelfs voor ze het slachtgewicht bereikt hebben. Het sterftecijfer ligt zelfs 7 maal hoger dan bij legkippen van dezelfde leeftijd die in batterijen gehouden worden. Ook in ons land sterven gemiddeld meer dan 10 miljoen kippen in de stallen, dus voor ze naar de slachterij vervoerd worden. Het vangen van de kippen gebeurt vaak zodanig hardhandig dat veel dieren ontwrichte heupen, breuken en bloedingen oplopen. Tijdens het transport sterven gemiddeld nog bijna 1 miljoen kippen en daarbovenop werden bijna 3 miljoen kippen afgekeurd voor de slacht in 2004. Maar kippen die alleen maar kreupel zijn, worden niet afgekeurd. Hun leed wordt niet in aanmerking genomen.
Ontwerprichtlijn ontoereikend
Volgens de ontwerprichtlijn van de Europese Commissie mogen niet meer dan 15 vleeskippen per m2 worden gehouden. Maar de vleeskippenhouder mag nog meer kippen per m2 houden (tot maximum 19 dieren) als hij een uitgebreidere boekhouding bijhoudt, het klimaat in de stal voldoende regelt en de mortaliteit en de voetzoolaandoeningen (zweertjes, brandwonden en korsten op de voetzolen) onder bepaalde percentages liggen. Het is zodanig makkelijk hieraan te voldoen dat de meeste vleeskippen met 19 op 1 vierkante meter gehouden zullen worden. Ook in verband met de fokkerij legt de Commissie geen normen vast. Maar uit het rapport van de wetenschappers van de Commissie blijkt dat de bezettingsdichtheid niet hoger mag zijn dan 11 kippen per vierkante meter 'om de belangrijkste welzijnsproblemen in grote mate te vermijden en dat boven de 15 dieren per vierkante meter 'zelfs met goede omgevingscontrolesystemen er zich een steile stijging voordoet van de frequentie van ernstige problemen'.
GAIA ijvert voor een wet die

* vleeskuikens voldoende ruimte geeft

* het gebruik van abnormaal snel groeiende rassen aan banden legt
* voldoende voeder voor de ouderdieren oplegt om honger tegen te gaan
* een einde maakt aan wrede praktijken bij het vangen, vervoeren en slachten van de dieren.
Later volgen nog acties bij grootwarenhuizen
Door hun aankoopbeleid heeft de distributiesector veel macht om de intensieve vleeskippenhouderij veranderingen te doen doorvoeren. Wat kunt u doen? Eet en koop vooral geen kip meer uit de intensieve houderij. Er zijn lekkere en voedzame alternatieven om kip te vervangen in typische gerechten. Vraag bij GAIA (info@gaia.be of tel.
02/245 29 50) kaarten aan die u naar minister van Dierenwelzijn Rudy Demotte en de gewestministers van landbouw kunt sturen. Verspreid de kaarten onder familie, vrienden, collega's, medestudenten, ... Vraag ons folders en verspreid ze in wachtkamers, natuurwinkels, bibliotheken, scholen, enz.

* European Commission Health & Consumer Protection Directorate-General. The Welfare of Chickens Kept for Meat Production (Broilers). Report of the Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare. Adopted 21 March 2000.
De folder 'Pijn heeft geen smaak - De ellende van de vleeskip' en de postkaart vindt u hier
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be