'EET GEEN ELLENDE'
GAIA dringt aan op EU-wetgeving die einde maakt aan chronisch lijden
vleeskip
5 oktober 2005 Persbericht © GAIA
Gisteravond ging Ann De Greef van GAIA een potig debat
aan met de vleeskippensector in het VTM-televisieprogramma Recht van
Antwoord. Daaruit blijkt dat het water tussen beide nog heel diep is.
De vertegenwoordiger van de boerenbond en de kippenboer waren er
uiteraard als de kippen bij om beelden te tonen van stallen waar de
toestand voor de kippen schijnbaar in orde was. De kale plekken in het
verenkleed van de kippen deed de kippenboer af als 'normaal' want op 4
weken is een kip nog niet volwassen en heeft ze dus nog niet overal
veren. Dat klopt, maar de kippen zouden op die plekken wel dons moeten
hebben, en dat was niet het geval. De kippensector vindt het ook
normaal dat 20 kippen op 1 vierkante meter gehouden worden. De meeste
vleeskuikens leven in de intensieve houderij, met tienduizenden zes
weken opeengepakt in stallen zonder daglicht. Vele dieren lijden aan
buikzucht, ernstige pootletsels en ontstekingen aan de gewrichten,
zodat ze nauwelijks nog kunnen bewegen. Ze blijven vaker liggen in
strooisel dat door uitwerpselen vuil en vochtig wordt. Bij vele dieren
veroorzaakt de (bijtende) ammoniak borstblaren en zwerende poten.
Volgens de kippenboer was daar geen sprake van in zijn stal. Zijn
dieren zouden geen letsels hebben. Meer nog, het strooisel zou
potdroog zijn. Wanneer er 20 kippen op 1 vierkante meter samenleven,
kan het strooisel gewoon niet droog blijven. Kristien Hemmerechts, die
1 van de wijzen was, zei geschokt te zijn over de manier waarop onze
maatschappij met dieren omgaat en pleit daarom voor een grondige
mentaliteitsverandering. Ook de overige wijzen waren van mening dat
het welzijn van de vleeskippen verbeterd moet worden. 'Ik ben bereid
om mijn Duvel te laten om wat meer te betalen voor een kip die een
beter leven had. En het zal nog goed zijn voor mijn gezondheid ook',
concludeerde meester Edwin Van Fraechem. Meester Filip Van Hende, die
duidelijk zijn huiswerk had gemaakt, was van mening dat de Belgische
kippensector rekening diende te houden met de ontwerprichtlijn van de
Europese Commissie. Dit houdt dus ondermeer in dat kippen maximaal met
15 per vierkante meter gehouden mogen worden.
Waarom is kippenvlees spotgoedkoop? Omdat de dieren
het gelag betalen. In de Europese Unie worden jaarlijks 4 miljard
kippen voor hun vlees vetgemest. In België waren dat er vorig jaar
bijna 244 miljoen. Vleeskippen zijn speciaal gekweekt om zo snel
mogelijk te groeien. In amper 42 dagen tijd moeten de kippen hun
slachtgewicht van 2 kg (of meer) bereiken. Dat is twee keer zo snel
als dertig jaar geleden. Met als gevolg dat hun poten, hart en longen
het tempo niet kunnen bijhouden. Naarmate de kippen groeien,
verslechteren de omstandigheden. Vooral de laatste twee weken is de
toestand heel erg en lijden de kippen chronische pijn. Tot 24 dieren
zitten dan op 1 vierkante meter. De ontwerprichtlijn van de Europese
Commissie zou het welzijn van vleeskippen moeten verbeteren, maar
schiet op veel punten zwaar tekort. GAIA lanceert daarom op
Werelddierendag een postkaartencampagne gericht aan minister van
Dierenwelzijn Rudy Demotte en de gewestministers van landbouw. GAIA
roept de ministers op om met aandrang te pleiten voor een verregaande
verstrenging van het voorstel. In afwachting wil GAIA ook de consument
bewust maken van het kippenleed: Eet geen ellende, is de boodschap.
- De sector ontkent de problemen maar het dierenleed werd al in 2000
in kaart gebracht door de wetenschappers van de Europese Commissie
(Wetenschappelijk Comité Dierenwelzijn en Dierengezondheid)*. Betere
ventilatie en beter management heeft een gunstig effect, maar de
gangbare bezettingsdichtheid blijft voor grote problemen zorgen. Want
hoe meer kuikens per vierkante meter, hoe slechter de luchtkwaliteit
en hoe natter het strooisel, dat aandoeningen aan de voetzolen en
brandwonden aan de borst teweegbrengt. De laatste twee weken zitten
tot 24 kippen op 1 vierkante meter. Vele dieren kunnen dan nog
nauwelijks bewegen en blijven vaker liggen in strooisel dat door
uitwerpselen vuil en vochtig wordt. Bij vele dieren veroorzaakt de
(bijtende) ammoniak borstblaren en zwerende voetzolen. De kern van het
probleem vormt het gebruik van snelgroeiende rassen. De ouderdieren
mogen niet zo snel groeien, anders zouden ze doodgroeien. Om hun groei
te remmen, worden ze constant hongerig gehouden.
- Miljoenen Europese vleeskuikens bezwijken zelfs voor
ze het slachtgewicht bereikt hebben. Het sterftecijfer ligt zelfs 7
maal hoger dan bij legkippen van dezelfde leeftijd die in batterijen
gehouden worden. Ook in ons land sterven gemiddeld meer dan 10 miljoen
kippen in de stallen, dus voor ze naar de slachterij vervoerd worden.
Het vangen van de kippen gebeurt vaak zodanig hardhandig dat veel
dieren ontwrichte heupen, breuken en bloedingen oplopen. Tijdens het
transport sterven gemiddeld nog bijna 1 miljoen kippen en daarbovenop
werden bijna 3 miljoen kippen afgekeurd voor de slacht in 2004. Maar
kippen die alleen maar kreupel zijn, worden niet afgekeurd. Hun leed
wordt niet in aanmerking genomen.
Ontwerprichtlijn ontoereikend
Volgens de ontwerprichtlijn van de Europese Commissie mogen niet meer
dan 15 vleeskippen per m2 worden gehouden. Maar de vleeskippenhouder
mag nog meer kippen per m2 houden (tot maximum 19 dieren) als hij een
uitgebreidere boekhouding bijhoudt, het klimaat in de stal voldoende
regelt en de mortaliteit en de voetzoolaandoeningen (zweertjes,
brandwonden en korsten op de voetzolen) onder bepaalde percentages
liggen. Het is zodanig makkelijk hieraan te voldoen dat de meeste
vleeskippen met 19 op 1 vierkante meter gehouden zullen worden. Ook in
verband met de fokkerij legt de Commissie geen normen vast. Maar uit
het rapport van de wetenschappers van de Commissie blijkt dat de
bezettingsdichtheid niet hoger mag zijn dan 11 kippen per vierkante
meter 'om de belangrijkste welzijnsproblemen in grote mate te
vermijden en dat boven de 15 dieren per vierkante meter 'zelfs met
goede omgevingscontrolesystemen er zich een steile stijging voordoet
van de frequentie van ernstige problemen'.
GAIA ijvert voor een wet die
* vleeskuikens voldoende ruimte geeft
* het gebruik van abnormaal snel groeiende rassen aan banden legt
* voldoende voeder voor de ouderdieren oplegt om honger tegen te gaan
* een einde maakt aan wrede praktijken bij het vangen, vervoeren en
slachten van de dieren.
Later volgen nog acties bij grootwarenhuizen
Door hun aankoopbeleid heeft de distributiesector veel macht om de
intensieve vleeskippenhouderij veranderingen te doen doorvoeren.
Wat kunt u doen? Eet en koop vooral geen kip meer uit de intensieve
houderij. Er zijn lekkere en voedzame alternatieven om kip te
vervangen in typische gerechten. Vraag bij GAIA (info@gaia.be of tel.
02/245 29 50) kaarten aan die u naar minister van Dierenwelzijn Rudy
Demotte en de gewestministers van landbouw kunt sturen. Verspreid de
kaarten onder familie, vrienden, collega's, medestudenten, ... Vraag
ons folders en verspreid ze in wachtkamers, natuurwinkels,
bibliotheken, scholen, enz.
* European Commission Health & Consumer Protection
Directorate-General. The Welfare of Chickens Kept for Meat Production
(Broilers). Report of the Scientific Committee on Animal Health and
Animal Welfare. Adopted 21 March 2000.
De folder 'Pijn heeft geen smaak - De ellende van de vleeskip' en de
postkaart vindt u hier
Reageer op dit bericht!
GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43
Email: info@gaia.be
GAIA