FNV

Leden stemmen in met deal bij Avebe, staking voorbij

Zo'n vijfhonderd leden van FNV Bondgenoten, die de afgelopen zeventien staakten voor werkzekerheid, hebben woensdagmiddag in Veendam even voor zessen ingestemd met het onderhandelingsresultaat van de vroege ochtend. Twee lede stemden tegen.

Daarmee is de staking voorbij. In de nacht van woensdag op donderdag wordt de productie van aardappelzetmeel hervat.

Na een heftige avond en nacht bereikte FNV Bondgenoten om zes voor zes woensdagochtend een onderhandelingsresultaat over werkzekerheid en een sociaal plan.

Boventalligen krijgen een opzegtermijn van vijftien maanden. "Dat is niet mis", zegt Dijkman. "Het moet al heel raar lopen als dan nog mensen in de WW terecht komen. Voor mensen die het toch nog echt moeilijk krijgen, hebben we een vangnetconstructie bedacht."

De schadevergoeding bij ontslag op termijn is vastgesteld op de volledige kantonrechtersformule, gebaseerd op dienstjaren en leeftijd, met een maximum van 33 bruto maandsalarissen. Bovendien komt er begeleiding bij het vinden van ander werk.

Dinsdagavond ging het nog bijna helemaal fout. Op de rand van een akkoord brak FNV Bondgenoten de heropende onderhandelingen af toen de directie bevestigde dat geprobeerd werd de productie in Gasselternijveen met werkwilligen te starten.

"Een bizarre actie", reageerde vakbondsbestuurder Anja Dijkman dinsdagavond. "Dit is een dolksteek in onze rug, een strategische blunder."

Aangekomen in Gasselternijveen wachtten driehonderd boze aardappelboeren de stakers op. Zij waren gekomen om de werkwilligen, nog geen handvol, te beschermen. De stakers moesten op hun beurt hun onderhandelaar Dijkman beschermen toen een boer die door het lint ging.

Op dat moment waren de onderhandelingen al vlot getrokken door de inzet van bemiddelaar Dick Heinen, ook vakbondsbestuurder van FNV Bondgenoten. Hij had zelf contact gezocht met Avebe-commissaris André Olijslager. Nadat beide partijen de bemiddeling accepteerden, pendelde Heinen tussen de delegaties om het overleg - in een opgehitste sfeer - vlot te trekken.

Zo meldde de derde editie van Ver-zet-mail, de dagelijkse e-mailkrant van de stakers, dinsdag dat Avebe werknemers probeerde om te kopen. Wie weer aan het werk zou gaan, zou van ontslag gevrijwaard worden.

De staking voor werkzekerheid ging maandag haar derde week in. Afgelopen week viel bij 148 werknemers een ontslagbrief in de bus.

Zaterdagochtend hervatte Avebe het overleg ook al, maar toen "met lege handen", zoals vakbondsbestuurder Dijkman het uitdrukte. Dinsdag kwam een akkoord wel binnen bereik.

Tot dan toe zocht Avebe volgens FNV Bondgenoten niet serieus naar een oplossing in het arbeidsconflict. De vakbond heeft vanaf het begin van de acties gesteld pas te helpen met de herstart van de productielijnen als er een akkoord op tafel ligt.

FNV Bondgenoten eist dat Avebe 148 ontslagaanvragen intrekt. Ook wil de bond dat Avebe zijn eindbod voor een sociaal plan intrekt en een nieuw plan met de bond overeenkomt.

Avebe kondigde in april dit jaar een ingrijpende reorganisatie aan, die driehonderd mensen hun baan gaat kosten. FNV Bondgenoten zet grote vraagtekens bij de omvang van de operatie. Volgens de bond kan de personeelsreductie plaatsvinden zonder dat mensen gedwongen in de WW belanden.