D66

D66-kamerlid Bert Bakker wil dat de regering een wettelijk maximum stelt aan de inkomens in de publieke en semi-publieke sector. Wat de Democraten betreft horen universiteitsbestuurders, ziekenhuisdirecteuren en bazen van uitkeringsinstanties nooit meer te verdienen dan de minister-president. De regering ziet niets in zo'n wettelijke regeling en vindt het voldoende de inkomens openbaar te maken. Met een motie probeert Bakker de regering alsnog tot steviger maatregelen te dwingen.

`Mensen in de publieke sector hebben een publieke taak,' zegt Bakker. `Dat noopt tot terughoudendheid bij het vaststellen van salarissen. Maar het omgekeerde zie je gebeuren. Dat kan omdat ze noch met aandeelhouders of klanten te maken hebben, noch met een wettelijke begrenzing. Salarissen worden vastgesteld in vergaderingen van raden van bestuur en door toezichthouders. De toezichthouder van de ene organisatie is bestuurder bij de ander. Zo hebben ze een gezamenlijk belang om de salarissen hoog te houden. Daar ligt de rechtvaardiging van wettelijke maatregelen'.

Uit onderzoek blijkt dat er nauwelijks een relatie is tussen de hoogte van het salaris en de zwaarte van de functie. Bakker: `Een directeur van een klein streekziekenhuis verdient soms meer dan een directeur van een groot academisch ziekenhuis. Niet omdat hij zoveel beter is als bestuurder, maar omdat hij toevallig een andere raad van toezichthouders heeft. Het gaat vaak gewoon om handjeklap'.

Weggekocht

Het argument dat goede bestuurders bij lagere salarissen snel door het bedrijfsleven worden weggekocht laat Bakker koud. `In de eerste plaats is het niet waar. Er zijn maar heel weinig bestuurders die switchen tussen het bedrijfsleven en de publieke sector. De salarissen zijn ook niet marktconform, want er is geen marktmechanisme dat de hoogte bepaalt. In de tweede plaats: je kiest er zelf voor om in de publieke sector te werken, als bestuurder of als hoge ambtenaar. Dat mag best goed betaald worden, maar je moet je dan ook realiseren dat je salaris uit publieke middelen wordt betaald. Het salaris van de minister president of een stukje daaronder is echt een prima, marktconforme beloning voor de meeste van de functies waar het hier over gaat'.

De motie van D66 vraagt de regering de salarissen in de (semi-) publieke sector wettelijk te begrenzen op het loon van de minister-president. Uitzonderingen blijven mogelijk, maar daar is dan toestemming van de ministerraad voor nodig. `Maar dat moet echt gaan om uitzonderlijke en specialistische functies, zoals directeur van de Nederlandse Bank,' aldus Bakker.

5-10-2005 17:27