Politie Groningen

Politie lost 27 woninginbraken op (05/10/05)

Bedum/Den Horn/Groningen e.a. 05-10-2005 - Vijf zaken opgehelderd door DNA

Met de aanhouding van een 38-jarige man uit Groningen heeft de politie onlangs 27 woninginbraken opgelost. De politie werd in de periode maart tot en met juni 2005 geconfronteerd met een serie woninginbraken in meerdere plaatsen in het Westerkwartier. Met behulp van de relatief nieuwe opsporingsmethode DNA kwam de politie de Stadjer op het spoor.

De man, tevens een bekende veelpleger, werd op 19 juli aangehouden, nadat hij de inbraak in een woning in Den Horn had gepleegd. De verdachte stond op videobeelden van een beveiligingssysteem en werd door een getuige het verzekeringsplaatje van zijn brommer genoteerd.

DNA-sporen
Bij vijf inbraken werden DNA-sporen van de verdachte aangetroffen. Het betrof hier woninginbraken in de plaatsen Bedum, Appingedam, Groningen, Aduard en Peize. Daarnaast wist de politie bij drie woninginbraken in Garmerwolde, Den Horn en Groningen sporen veilig te stellen. Deze sporen kwam overeen met schoenen en breekvoorwerpen van de verdachte, die bij een onderzoek in zijn woning werden aangetroffen. Ook trof de politie diverse breekwerktuigen aan bij de Stadjer. Met behulp van technisch onderzoek wist de politie de veiliggestelde werktuigsporen bij een woninginbraak in Den Horn te matchen met een breekvoorwerp, die bij de verdachte werd aangetroffen. Ten slotte wist de politie een woninginbraak in Midwolde op te lossen. Een getuige kwam onverwachts thuis en overliep daardoor de 38-jarige inbreker. De verdachte wist te ontkomen, maar herkende de getuige hem tijdens een fotoconfrontatie.

De veelpleger bekende tijdens de verhoren alleen de DNA-inbraken te hebben gepleegd. Desondanks verdenkt de politie de man ervan in totaal 27 woninginbraken te hebben gepleegd. Allereerst omdat deze inbraken op exact dezelfde manier (modus operandi) werden gepleegd. Daarnaast zijn de inbraken gestopt na de aanhouding van de verdachte. Ook beschikt de politie bij deze zaken over technisch bewijs en over getuigenverklaringen tegen de verdachte.

Spanning
De verdachte is volgens eigen zeggen verslaafd aan spanning. Hij heeft de inbraken zodoende voor de kick of spanning gepleegd. De buit bestond voornamelijk uit computerapparatuur, zoals laptops, pcs of tft-schermen. De veelpleger pleegde de feiten meestal met behulp van een brommer en soms met een auto. Hij zit nog steeds vast.

Ook werden in deze zaak op 16 augustus een 43-jarige man en zijn 38-jarige vriendin, beiden uit Stadskanaal, aangehouden op verdenking van heling. Het stel heeft een computer geheeld, die eind mei bij een inbraak aan de Evert Harm Woltersweg in Aduard is gestolen. De pc werd een dag later door de Kanaalsters verkocht aan een inwoonster uit Scharmer. De vrouw ontdekte in de computer de naam van de aangever uit Aduard. De politie denkt dat de 38-jarige veelpleger ook verantwoordelijk is voor deze inbraak in Aduard.

Bedrijfsinbraak
Verder werd in de woning van het stel een TFT-beeldscherm aangetroffen. Dit scherm bleek na onderzoek te zijn voorzien van een uniek hangslotje. Het nummer van het slotje bleek te horen bij een TFT-scherm, die medio mei 2005 bij een inbraak uit het Zernikecollege aan de Zernikelaan in Groningen waren gestolen. In de woning van beide verdachten werd ten slotte een kleine hennepkwekerij met 200 hennepplanten en toebehoren opgerold. De vrouw werd na verhoor in vrijheid gesteld, terwijl de man nog vast zit. De politie is inmiddels een onderzoek gestart naar het voordeel, die de verdachten hebben gehad van de door hun gepleegde strafbare feiten.