Gemeente Berkelland


Gemeente inventariseert contactgroepen die namens buurtschappen kunnen optreden

De gemeente Berkelland doet zijn best om goede contacten te onderhouden met de vier grote kernen, de kleine kernen en de buurtschappen. Met de kleine kernen bestaan reeds diverse vormen van overleg. De relatie met de vier hoofdkernen vraagt bijzondere aandacht. Op dit moment probeert de gemeente in contact te komen met organisaties die voldoende draagvlak hebben om namens buurtschappen in het buitengebied aanspreekpunt willen zijn. De manier waarop de gemeente met de afvaardigingen gaat samen werken is vervolgens het eerste onderwerp van bespreking. Organisaties die namens buurtschappen willen optreden of buurtschappen die zich hiervoor willen organiseren worden van harte uitgenodigd zich te melden. Dit kan bij de heer G. W. Roos, Postbus 200, 7270 HA Borculo, e-mail:
g.roos@gemeenteberkelland.nl of telefonisch: 0545-250 224.

In de visie Fier op Berkelland die vorig jaar na zeven samenspraakavonden waaraan samen zon 350 mensen deelnamen tot stand kwam, staan onder andere de volgende passages over de samenwerking van de gemeente met dorpen en wijken.

Dat de gemeente groter wordt mag niet betekenen dat de afstand tussen burger en bestúúr groter wordt, integendeel. De grotere bestuurskracht moet het mogelijk maken dat de contacten met kernen beter gestroomlijnd worden. Dorps- en wijkorganisaties zijn van de bewoners en niet van de gemeente. De gemeente zal het functioneren van dorps-/wijk-organisaties ondersteunen. Burgers worden in staat gesteld invloed uit te oefenen op hun woon- en leefomgeving en de gemeente krijgt de gelegenheid na te gaan of burgers tevreden zijn. In kernen waar door de vroegere gemeenten al dorpsgericht gewerkt werd, wordt dit voortgezet. In dorpen en wijken waar dit nog niet het geval is, gaat de gemeente per gebied na of er organisaties zijn die behoefte hebben aan en in staat zijn tot dorps-/wijkgericht werken. De behoefte wordt dus bottum-up vastgesteld.

Ook de buurtschappen in het buitengebied moeten in de nieuwe gemeente een plaats krijgen. Met diegenen die zich gemeld hebben en de belangenorganisaties die rechtstreeks door de gemeente zijn benaderd zal worden overlegd over de manier waarop de gemeente met de buurtschappen contacten gaat onderhouden. Zoals hiervoor geschreven in de Visie; dit gebeurt bottum-up. De gemeente speelt in op de wensen die er bij de afvaardigingen van buurtschappen zélf leven.

Samenvatting Op dit moment probeert de gemeente in contact te komen met organisaties die voldoende draagvlak hebben om namens buurtschappen in het buitengebied aanspreekpunt willen zijn. Verzoek om vóór 1 december te reageren
Mutatiedatum 04/10/2005