Gemeente Den Haag

oktober (2005)
Toekomst buurthuis de Tuimelaar en het Anker veiliggesteld (5 oktober)

Herverdeling Haags welzijnswerk krijgt gestalte

De buurthuizen het Anker en de Tuimelaar in stadsdeel Centrum blijven beschikbaar voor professioneel welzijnswerk. t Klokhuis blijft ook open omdat een vrijwilligersorganisatie de exploitatie overneemt. Dit staat in een voortgangsrapportage over de herverdeling van het welzijnsgeld in Den Haag.

In de stadsdelen Escamp, Segbroek, Loosduinen en Leidschenveen-Ypenburg wordt het welzijnswerk vanaf 1 januari 2006 flink uitgebreid. Het budget voor deze stadsdelen wordt per 1 januari 2006 met 2,8 miljoen euro uitgebreid. Dit betekent dat er meer accommodaties, activiteiten en werkers komen in deze stadsdelen.

De welzijnsorganisaties presenteerden in mei het voorstel om elders in de stad enkele accomodaties af te stoten voor professioneel welzijnswerk. Het College van B&W volgde dit voorstel voor wat betreft het dienstencentrum Om en Bij, buurthuis Co-4 en buurthuis De Fram. Bij de andere accomodaties is de afgelopen maanden onderzocht of deze in een andere vorm toch open kunnen blijven.

Buurthuis het Anker blijft behouden en wordt omgebouwd tot multifunctioneel centrum. De activiteiten worden gedurende de verbouwing ondergebracht bij buurthuis DeeDrie en wijk- en dienstencentrum De Kronkel. Deze laatste wordt na de renovatie van het Anker afgestoten. Er is nog geen alternatief gevonden voor de exploitatie van Deedrie. De welzijnsorganisatie ziet geen mogelijkheid deze accommodatie binnen de beschikbare subsidie te blijven exploiteren.

De welzijnsorganisatie Scheveningen is nog in overleg met gebruikers van de Naald en andere betrokken organisaties over de wijze waarop het centrum voor de wijk kan worden behouden. In stadsdeel Laak heeft de welzijnsorganisatie een plan ingediend om een deel van Vliethage te blijven exploiteren. Het is de bedoeling van MOOI Laak om in Vliethage activiteiten voor jongeren en ouderen te blijven uitvoeren. Voor het resterende deel van Vliethage wordt momenteel nog een huurder gezocht.

Een speciale werkgroep begeleidt de overplaatsing van personeel. Er is een sociaal plan opgesteld, dat inmiddels door de betrokken werkgevers en vakbonden is ondertekend. Onderdeel van het sociaal plan is de inrichting van een zogenoemde mobiliteitspool, waarin het te herplaatsen personeel en de vacatures in het welzijnswerk worden aangemeld. De welzijnsorganisaties verwachten voor alle werknemers (circa 30) een oplossing te vinden