SARA


gepubliceerd op dinsdag 4 oktober 2005

SARA's bijdrage aan Nortels demonstratie voor geïntegreerde data-encryptie over 10 Gbps-netwerken

Op iGrid 2005 heeft Nortel, in samenwerking met onderzoeksinstituten wereldwijd, waaronder SARA, het eerste succesvolle prototype van een optische switch met geïntegreerde encryptie gedemonstreerd. Daarbij is gebruik gemaakt van Advanced Encryption Standard (AES). Deze standaard is goedgekeurd door U.S. National Security Agency en garandeert de hoogste veiligheidseisen voor vertrouwelijke en gevoelige informatie. Het tweejaarlijkse netwerkevenement iGrid 2005 vond van 26-29 september plaats in San Diego (Californië, VS).

Tijdens de demonstratie werden real-time encrypted data getransporteerd van een elektronische visualisatieapplicatie over een 10 Gbps SONET-network van duizenden kilometers glasvezel. De data werd geëncrypted op locaties in Amsterdam, Chicago en Ottawa, en vervolgens getransporteerd naar iGrid 2005 in San Diego waar de data getoond en gemanipuleerd werd op EVL's LambdaVision Display bestaande uit 55 schermen.

Aan de demonstratie van Nortel werd meegewerkt door CANARIE, het International Center for Advanced Internet Research at Northwestern University, de University of Illinois in Chicago en door de Nederlandse organisaties SURFnet en SARA.