Gemeente Scheemda


Uitbreiding Groninger Sport Model naar 72 scholen

Deze week start het Groninger Sport Model (GSM) in elf gemeenten op 72 basisscholen in de provincie Groningen. De deelnemende scholen zijn verspreid over de gemeenten Appingedam, Menterwolde, Winschoten, Eemsmond en Reiderland, Hoogezand- Sappemeer, Bedum, Bellingwedde, Leek, Scheemda en Marum. De scholen krijgen drie tot vier keer per week bewegingsonderwijs gegeven door studenten van de Hanzehogeschool, Instituut voor Sportstudies (HIS). Daarnaast worden in alle gemeenten vanaf 5 oktober elke woensdagmiddag sport- en bewegingsactiviteiten georganiseerd door studenten van het Alfa-college, Sport en Bewegen.

100 studenten van start

Bijna honderd studenten van de twee opleidingen zijn betrokken bij de uitvoering en coördinatie van het Groninger Sport Model. Op woensdag 21 september wordt om 12.00 uur in Sportcentrum Kardinge het startsein gegeven door met zân allen te sporten. Alle studenten ontvangen een Groninger Sport Model kledingpakket die beschikbaar is gesteld door zorgverzekeraar Menzis.

Gezondheidsweken / GSM leskisten

In alle deelnemende gemeenten aan het Groninger Sport Model worden gezondheidsweken georganiseerd. Het doel van de gezondheidsweken is om leerlingen, ouders/ verzorgers en docenten ervan bewust te maken dat het noodzakelijk is om voldoende te bewegen en gezond te eten. In samenwerking met de GGD zijn voor alle GSM-scholen speciale GSM leskisten met kant en klare leer- en hulpmiddelen samengesteld. In deze kisten zit praktische informatie over gezond eten. Ook bevatten de kisten beweegattributen waarmee korte activiteiten tijdens de schoolles uitgevoerd kunnen worden. Groepsleerkrachten kunnen hiermee zelfstandig aan de slag.

Partners

Het Huis voor de Sport Groningen werkt in het Groninger Sport Model samen met zorgverzekeraar Menzis, Hanzehogeschool, Instituut voor Sportstudies (HIS), Alfa-college, opleiding Sport en Bewegen en de Hulpverleningsdienst Groningen/ GGD.

Groninger Sport Model

Het Groninger Sport Model is in 2003 gestart in zes gemeenten op veertien basisscholen. Dit naar aanleiding van een onderzoek van de GGD waaruit bleek dat het met de gezondheid van Groningers slechter gesteld was dan het landelijke gemiddelde. De missie van GSM is dan ook; om door middel van en integraal aanbod van sport en bewegen, gezondheidsvoorlichting en doelgerichte interventies Groningers aan te zetten tot een actieve en gezonde leefstijl. In eerste instantie richt het GSM zich op de jeugd van 4-12 jaar. Deze groep is toegankelijk en levert mogelijk voor de toekomst het beste rendement. Belangrijk uitgangspunt is om kinderen een gezonde en actieve leefstijl bij te brengen en te leren hoe leuk sport en bewegen is.

Overgewicht

Meer dan de helft van de inwoners boven de twintig jaar in de provincie Groningen is te dik. En zo ongeveer 18% van de kinderen is (veel) te dik. De GGD schat in dat het aantal dikke mensen met 1% per jaar groeit als er niets gedaan wordt. Bovendien bewegen Groningers ook nog eens te weinig: bij meer dan 50% van de Groningers is er sprake van bewegingsarmoede. Als je te dik bent en te weinig beweegt loop je meer kans op allerlei ziektes zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en bepaalde vormen van kanker. De meeste van deze ouderdoms- en welvaartsziektes zullen in de toekomst alleen maar toenemen. Dit leidt tot oplopende kosten in de gezondheidszorg.

Voor vragen over het Groninger Sport Model contact opnemen met Huis voor de Sport Groningen, Egbert Bakker, projectleider, telefoon 0598- 32 32 00, e-mail e.bakker@huisvoordesportgroningen.nl.