KNMG

Congres Technology cares!: de medische wereld in debat met de technische

Gratis toegang voor KNMG-leden

Techniek speelt een steeds grotere rol in de gezondheidszorg. Nergens vindt zoveel innovatie plaats die van zo'n grote maatschappelijke relevantie is als in de medische technologie. Dankzij die innovaties hebben we toegang tot snellere, betere, efficiëntere en goedkopere zorgoplossingen. Helaas gaat de verspreiding van nieuwe techniek vaak langzaam. Tijdens het congres Technology Cares! op woensdag 5 oktober in de Haagse Hogeschool te Den Haag gaat de technische met de medische wereld in debat over de vraag hoe techniek in de zorg optimaal benut kan worden.

foto: Siemens
Het congres wordt georganiseerd door KIVI NIRIA, de Nederlandse beroepsvereniging van en voor ingenieurs, opgeleid aan universiteiten en hogescholen. Artsen die via de Orde, LAD, LHV, NVAB, NVVA of NVVG zijn aangesloten bij de KNMG en de individuele leden van de KNMG hebben gratis toegang tot het congres.

De ontwikkelingen gaan razendsnel. Medische kennis is door internet voor iedereen in hoge mate toegankelijk geworden, operaties kunnen met behulp van complexe technische applicaties steeds beter worden uitgevoerd met steeds vaker een succesvolle afloop. Bovendien staan we aan de vooravond van revolutionaire veranderingen als gevolg van de steeds duidelijker wordende rol van Genomics in de gezondheidszorg.

Voordeel voor de patiënt?
Tegelijkertijd zijn er steeds meer aanwijzingen dat als nieuwe technologie sneller in algemeen gebruik zou worden genomen, patiënten eerder genezen, een kwalitatief beter leven kunnen leiden of zelfs langer zouden leven. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg bevestigt dit in zijn advies 'Van weten naar doen' (april 2005). De invoering van het elektronisch patiëntendossier is hier een goed voorbeeld van. De techniek is er, het voordeel voor de patiënt is overduidelijk, maar het wordt maar niet geregeld binnen de medische sector. Eigenlijk een ethische discussie dus. Is het immers te rechtvaardigen dat organisatorische en culturele patronen, gebrek aan kennis, financiële middelen en bescherming van bestaande rolverdelingen in de medische sector een belemmering vormen voor een optimale inzet van de technologische mogelijkheden in de zorg?

Kernvragen Technology Cares!

* De techniek is er, maar er wordt niet altijd optimaal gebruik van gemaakt. Wat zijn de belemmeringen om kennis en mogelijkheden optimaal in te zetten?
* Wat is de rol van de (medisch) ingenieur in de zorg?
* Zijn medici en andere zorgverleners wel voldoende voorbereid op de komst van meer technologie?

Ingenieur aan je bed?
Een ander aspect van het congres is de toenemende complexiteit van medische technologie. Arts en ingenieur werken samen aan nieuwe technologieën en processen die de kwaliteit en de efficiency van de gezondheidszorg doen toenemen. Doel van beiden is de kwaliteit van het leven van patiënten te verbeteren of hun leven te verlengen. In de praktijk blijkt dit echter niet altijd even gemakkelijk. Niet alle artsen zijn bereid nieuwe technieken toe te passen. En als men het wel wil, kunnen medici en andere zorgverleners deze techniek dan nog wel bedienen? Hoeveel technische kennis mogen we van een arts verwachten? En andersom, hoeveel medische kennis moet een ingenieur hebben die zich op dit vlak begeeft? Staat de ingenieur straks ook aan het bed van de patiënt, samen met een arts of misschien zelfs wel alleen? Wie is met al die techniek nu de meest aangewezen persoon om een operatie uit te voeren?

Brede discussie noodzakelijk
Hoog tijd dus voor een brede discussie over de rol van techniek in de gezondheidszorg. Daarom organiseert KIVI NIRIA in samenwerking met de medische wereld het congres Technology Cares!, over de onmisbare bijdrage van techniek aan gezondheid. In lezingen, debatten, workshops en demonstraties richten we ons niet alleen op de kansen en mogelijkheden van nieuwe medische technologie, maar ook op de belemmeringen die er zijn in het verspreiden en gebruiken ervan. Het congres is een vertrekpunt voor discussie tussen alle betrokken partijen: ingenieur, arts, bestuurder en patiënt.

Key-note speakers Technology Cares!

* Hans Hoogervorst, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
* Pieter Vierhout, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten
* Rein Willems, president-directeur Shell Nederland, adviseur Veiligheidsmanagement in de zorg voor het project 'Sneller Beter' van het ministerie van VWS
* Herre Kingma, inspecteur-generaal van de Gezondheidszorg

Meer informatie over het congres en het dagprogramma vindt u op de website www.technologycares.nl. U kunt zich hier ook aanmelden. Het congres is gratis voor leden van KIVI NIRIA en KNMG. Andere belangstellenden betalen ¤ 75,- (techniekstudenten ¤ 10,-).

Technology Cares! wordt georganiseerd in samenwerking met: KNMG, STT (Stichting Toekomstbeeld der Techniek), RGO (Raad voor Gezondheidsonderzoek) en KIVI NIRIA Biomedische Technologie. Technology Cares! wordt mede mogelijk gemaakt door United Technical Solutions en TSM Business School.