FloraHolland


Weekbericht 39: vestiging Naaldwijk

NAALDWIJK (4 oktober 2005) - Snijbloemen
Met bijna 53 miljoen stelen, 2 miljoen meer dan vorige week, is de week redelijk goed verlopen. Voor veel producten was het een positieve week. Maandag en dinsdag waren de duurste dagen van de week met een gemiddelde prijs van 0,24. Woensdag en donderdag zakte deze naar 0,23 en 0,20, om op vrijdag weer te stijgen naar 0,217 gemiddeld.

Deze week begon goed met goede prijzen voor met name de lange grootbloemige rode rozen.
De middenlengtes werden redelijk tot goed betaald. Gedurende de week zakte de prijs naar een matig niveau. Bij de kleurtjes zagen we hetzelfde beeld. Eén van de redenen voor de matige prijsvorming is het lange weekend in Duitsland in verband met de dag van de eenwording (Oost en West). Vrijdag was er een lichte opleving. Afgelopen woensdag werd de soort 'Amalia' geïntroduceerd, de introductieprijs lag op
1,37. De verwachting voor volgende week is goed, minder warm weer en vermindering van eigen productie in Zuid- en Oost-Europa.

De troschrysanten stegen deze week in prijs van 0,168 vorige week naar 0,183 deze week. Vrijdag had 'Lollipop' de uitschieter van 0,52. Chrysanten in typische herfstkleuren werden het best betaald. De prijs van witte chrysanten staat iets onder druk. De kwaliteit van chrysanten is prima in deze tijd van het jaar.
De gemiddelde prijs van de pluischrysanten was deze week 0,436. De hoogste prijs, 1,07 werd gegeven voor 'Tom Pearce'. De spiegeleieren (inga's) brachten ook goed geld op, ze scoorden een gemiddelde prijs van 0,86. De aanvoer van de geplozen chrysanten lag deze week op 1,3 miljoen stuks. De komende tijd zal de aanvoer stijgen.

In week 39 kwamwen er 247.908 stuks Brassica voor de klok, met een middenprijs van 0,194. Dit is een groei van 4 procent ten opzichte van week 39 in 2004. Vrijdag werd voor een partij 'White Crane' de hoge prijs van 0,35 gegeven, waardoor de middenprijs van die partij uitkwam op 0,29.

Door het natte zomerweer ligt de productie van sierfruit in sommige gebieden een stuk lager dan vorig seizoen. Er word momenteel veel bemiddeld en minder op de klok geveild. In week 39 van 2004 hadden we nog 396.265 stuks voor de klok, met een middenprijs van 0,204. Dit jaar hebben we in week 39 slechts 299.293 stuks voor de klok, met een middenprijs van 0,229.

Planten
Tuinplanten
Deze week is er behoorlijk veel aanvoer van Brassica, oftewel sierkool. De prijzen van sierkool zijn redelijk. Ook de aanvoer van Coniferen zal in week 40 toenemen, omdat het kluitenseizoen dan start.

Bij de heesters was er veel aanvoer van Skimmia en ook Buxus werd veel aangevoerd voor de klok. Hierdoor stonden de prijzen van pot 12 en 13 behoorlijk onder druk. Door de grote aanvoer van Erica Gracilis staat ook de prijs van dit product onder druk. De aanvoer van bolchrysanten neemt af, hierdoor zijn de prijzen van de grote maten goed. De eerste blauwe hyacinten 1 per pot zijn afgelopen week geveild. De prijs van 0,53 was goed te noemen.

Bloeiende planten
Het was deze week een moeizame week voor de bloeiende producten, met per dag sterk wisselende prijzen. Azalea vogel gemengd bracht op maandag 1,90 op, dinsdag werd er 1,50 voor betaald, op woensdag 1,40 en op donderdag bracht dit product 1,64 op. De Begonia's lieten eenzelfde prijsbeeld zien met wederom op donderdag een iets betere prijs dan op woensdag. De chrysanten daarentegen lieten een iets standvastiger prijsbeeld zien van 0,54 tot 0,59 voor de 3 stekkers. Ditzelfde deed zich ook voor bij Anthurium en de Bromelia. De Spathiphyllum 13 cm ging deze week van de hand voor gemiddeld 1,25, de 17 cm voor 2,10 tot 2,50 en de 9 cm varieerden tussen de 0,38 en 0,45. Ook voor deze groep waren de prijsschommelingen sterk aanwezig deze week.

Groene planten
Maandag en dinsdag stonden in schril contrast met vorige week maandag en dinsdag. Deze maandag en dinsdag werd de handel vrij goed verkocht, terwijl het vorige week slecht verliep. Typische producten voor de tijd van dit jaar zijn succulenten, Musa's, zaaigroen en dergelijke. Het aanbod is ruim, de prijzen zijn daarentegen matig. Frappant is dat de laatste drie weken de Cupressus Wilma op vrijdag voor een goede prijs de deur uitgaat. Ook de plantenmix doet het goed, prijzen liggen in verhouding tot andere producten ver boven het gemiddelde. De Zamioculcas wordt gelukkig ook weer wat beter gewaardeerd, de 17 cm potten met ongeveer 5 veren liggen weer rond 3,- per stuk.


---