Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-637       |
|                                            |Arnhem|4 oktober 2005 |
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT GS 4 OKTOBER 2005

12,5 miljoen subsidie voor Omroep Gelderland (A2) Door de wijziging van de mediawet in maart van dit jaar moet de provincie per 2006 een regionale omroep bekostigen en een calamiteitenzender aanwijzen. De keuze hiervoor is eerder op Omroep Gelderland gevallen. Om ervoor te zorgen dat de omroep ook in 2006 kan uitzenden, stellen GS voor om de jaarlijkse subsidie te handhaven op het huidige niveau. Dat betekent dat de omroep op 12.446.225 euro subsidie kan rekenen. Voor de komende jaren heeft de omroep een aantal ambities. Zij wil in het weekend ook nieuws brengen en zo nu en dan live-televisie kunnen verzorgen. De provincie steunt deze doelen maar kan er op dit moment geen extra middelen voor vrijmaken. In 2007 wordt hier opnieuw naar gekeken.

Risicokaart Gelderland in mei 2006 klaar (C2) Op 30 juni 2004 hebben Provinciale Staten een amendement aangenomen waarin Gedeputeerde Staten wordt opgedragen burgers die binnen een risico-contour wonen en werken, hierover actief te informeren. Onlangs hebben de statenleden Ros en Kaplan gevraagd naar de voortgang van de uitvoering van het amendement. De provincie maakt een nieuwe risicokaart waarop de risico-contouren staan. De risicokaart is in mei 2006 voor Gelderland klaar en beschikbaar. Het kabinet wil echter dat de effectafstanden niet op de provinciale risicokaarten komen te staan, vanwege de dreiging van terrorisme. De veiligheidsregio Gelderland-Zuid zet een campagne op, die zich richt op het actief informeren van burgers over de risicokaart, risico's en hoe zij moeten handelen bij een ramp. Deze campagne kan worden gezien als een proef voor heel Gelderland.

Provincie steunt regio's in lobby A1 richting Tweede Kamer (C7) Om de knelpunten op de weg tussen Apeldoorn en Deventer op te lossen, moet de aandacht voor de A1 in de Nota Mobiliteit vergroot worden. De A1 moet daarom een Triple-A-status krijgen en de verbreding van de A1 moet weer in het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) opgenomen worden. De regio's Stedendriehoek en Twente zijn hiervoor een lobbytraject in de richting van de Tweede Kamer begonnen. Daarvoor is een Position Paper opgesteld. Gedeputeerde Staten hebben nu uitgesproken de regio's te steunen en de Position Paper te ondertekenen. Ook de provincie Overijssel en de sociale partners verenigd in SEACO en SoPag ondertekenen dit paper. Vervolgens wordt dit aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat. Deze commissie brengt op 14 oktober een bezoek aan de regio.

Aanvraag milieuvergunning voor de Knorhof geweigerd (C12) Gedeputeerde Staten hebben vandaag uitgesproken dat zij van plan zijn de door de Knorhof ingediende aanvraag voor een milieuvergunning te weigeren. Tegen dit voornemen - ontwerp besluit - kan binnen een termijn van vier weken beroep worden aangetekend. (zie apart persbericht)

4 miljoen verdeeld over vijf kleine Gelderse steden (C13) Vijf Gelderse steden ontvangen eind dit jaar 4 miljoen euro voor de uitvoering van hun meerjarenvisie kleinestedenbeleid. Het gaat om de steden Culemborg, Doesburg, Wageningen, Winterswijk en Zaltbommel. Dit is het voorstel van Gedeputeerde Staten (GS) aan Provinciale Staten (PS). Provinciale Staten nemen hierover een besluit op 9 november. Bijna een jaar geleden besloten Provinciale Staten om de succesvolle methodiek van het Gelderse Stedelijk Ontwikkelingsbeleid ook toe te passen op een aantal kleinere Gelderse steden met grootstedelijke problematiek. Met onder meer het provinciale geld krijgen deze steden de kans om problemen op het terrein van gebrekkige integratie van allochtonen, werkloosheid, vroegtijdige schoolverlating, onveiligheid en jongerenproblematiek aan te pakken. De toegekende bedragen voor de vijf steden zijn: Doesburg 650.000 euro; Wageningen 899.500 euro; Culemborg 1.090.000 euro; Winterswijk 560.500 euro; Zaltbommel 800.000 euro. (zie apart persbericht)

Nieuw voorstel herijking subsidies (C14) Gedeputeerde Staten hebben onlangs, op verzoek van Provinciale Staten, een voorstel gedaan voor een andere subsidierelatie met uitvoerings- en ondersteuningsorganisaties. Het oude voorstel ging ervan uit dat 80% van de subsidie structureel is en 20% flexibel op basis van projectvoorstellen. Deze nieuwe methodiek, die zou gelden voor instellingen met een subsidie vanaf E 500.000,-, kon in de Commissie Algemeen Bestuur op 21 september jl. niet op instemming rekenen. Gegeven de discussie komen Gedeputeerde Staten met een vervolgvoorstel. Voorgesteld wordt nu om de grens van 500.000 euro nu los te laten en de structurele subsidie stapsgewijs naar beneden te brengen tot een niveau waarop de instellingen een basisorganisatie in stand kunnen houden. Daarnaast komen er projectsubsidies voor de looptijd van een project. In een extra commissievergadering op 12 oktober aanstaande wordt dit aangepaste voorstel behandeld. Om de instellingen niet in de problemen te brengen, is het van groot belang om de discussie rond de herijking voor eind december af te ronden. Het is de bedoeling dat Provinciale Staten op 14 december het voorstel over de herijking van subsidies behandelen en vaststellen. Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over de volgende onderwerpen:
. Aanvraag vergunning Wet milieubeheer door Sachem Europe BV in Zaltbommel (A3)
. Mogelijke bodemverontreiniging Agave-terrein in Aalten (A5) De beantwoording van deze statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl/provinciale staten/vergaderingen/statenvragen.