FNV

Akkoord over cao in groente- en fruitverwerkende industrie

Voor de vijfduizend werknemers in de groente- en fruitverwerkende industrie is een principeakkoord over een nieuwe cao gesloten. In twee jaar bedraagt de loonsverhoging 2,5 procent terwijl de vut is omgebouwd tot pensioen.
"Die ombouw was lastig", legt vakbondsbestuurder Gerard Roest uit, "want niemand had nog een rugzakje. Deze sector had namelijk nog geen prepensioen. Toch zijn we er met een uittreedleeftijd van zeker 62 jaar behoorlijk uitgekomen."

Voor het eerst zijn afspraken gemaakt over kinderopvang. Voor de opvang van kinderen tot vier jaar wordt een kwart procent van de loonsom uitgetrokken.

De onderhandelingen verliepen moeizaam. Daarop organiseerde FNV Bondgenoten een succesvolle handtekeningenactie waaruit een hoge actiebereidheid onder de werknemers bleek.

Roest legt het princiepakkoord met een positief advies voor aan de leden van FNV Bondgenoten binnen de sector. "De loonsverhoging is acceptabel en ook de loonaanvulling bij ziekte goed geregeld. Bovendien zullen de werkgevers zich optimaal inzetten om gedeeltelijk arbeidsgeschikten aan het werk te houden."

Voor jongeren is afgesproken dat de bedrijven dertig werkervaringsplekken scheppen. In de sector gaat het om bedrijven als Hak, Heinz, Hero en Jonker Fris. Bedrijven uit andere sectoren als de aardappelverwerkende industrie Rixona, frisdrankenindustrie Schiffers en Carels, producent van bakkerijgrondstoffen volgen de cao.

Hieronder is het principeakkoord op te halen.
Attachments:
principeakkoord Groente- en Fruitverwerkende Industrie.DOC