Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
55

Directie:
voorlichting

04-10-2005

Status:
informatie

Brede steun nieuwe gewichtenregeling

Minister Van der Hoeven heeft met de onderwijsorganisaties (besturen- en vakorganisaties) en de vier grote gemeenten op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een nieuwe verdeling van het extra geld om onderwijsachterstanden weg te werken. Deze verdeling wordt gebaseerd op de feitelijke achterstand van een kind. Het opleidingsniveau van ouders wordt doorslaggevend omdat dat meer zegt over de feitelijke achterstand dan het land van herkomst. Het geld komt voortaan daar terecht waar het 't hardst nodig is. Vanaf 1 augustus 2006 wordt deze regeling over een periode van vier jaar ingevoerd, zodat scholen langzaam kunnen wennen aan de nieuwe situatie.
Voor de eerste drie jaar van de invoering is er 48 miljoen euro beschikbaar voor compensatie en pilots voor intensief taalbeleid. Van dit geld gaat ongeveer de helft naar de scholen in de vier grote steden. Ook wordt onderzocht of een extra criterium gewenst is gebaseerd op opeenstapeling van problemen van jongeren. Dit schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Deze brief is een vervolg op het Algemeen Overleg van 23 juni 2005. Van de 1,5 miljoen kinderen in het basisonderwijs behoren straks ongeveer 300.000 leerlingen tot de doelgroep van het onderwijsachterstandenbeleid.

In het basisonderwijs krijgen scholen extra geld voor kinderen met een achterstand. Het extra geld dat basisscholen krijgen voor het wegwerken van onderwijsachterstanden wordt voortaan nadrukkelijker gebaseerd op de feitelijke achterstand van een kind. Onderzoek heeft aangetoond dat het opleidingsniveau van de ouders daarvoor de beste indicator is. De nieuwe gewichtenregeling ziet er als volgt uit: kinderen van ouders met maximaal lbo/vbo krijgen een `gewicht' toegekend van 0,3. Kinderen van wie één ouder maximaal basisonderwijs en de andere ouder maximaal lbo/vbo heeft, krijgen een gewicht van 1,2 (in het voorstel van 23 juni was het beide ouders maximaal basisonderwijs met een gewicht van 1,35). Etniciteit vervalt als criterium voor de toekenning van achterstandsgelden. Met deze aanpassing komt de minister aan de wens van de Tweede Kamer tegemoet. Van een school mag verwacht worden dat een bepaald percentage leerlingen met achterstanden binnen de reguliere formatie kan worden opgevangen. Daarom wordt in de gewichtenregeling een drempel gehanteerd voordat scholen extra geld krijgen voor het aanpakken van die achterstanden. Deze drempel wordt aanzienlijk lager en gaat van negen procent naar 6,4 procent.
In de komende vier jaar komen er pilots voor intensief taalbeleid voor basisschoolleerlingen met een extreme grote taalachterstand.

In het schooljaar 2009/2010 wordt er geëvalueerd en op basis daarvan wordt besloten hoe met de `nieuwe' gewichtenregeling wordt doorgegaan.

04-10-2005
Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: ocwinfo@postbus51.nl