Artsen zonder Grenzen


Richard van Oosten, maatschappelijk werker in India Richard van Oosten, verpleegkundige en maatschappelijk werker, werkte in India, in het Kanyakumari district van mei tot en met eind juli 2005.

De Indiaase deelstaat Tamil Nadu werd in een klap een slagveld door de verwoestende werking van de tsunami. Bijna 8.000 mensen kwamen om het leven en 46.000 mensen raakten ontheemd. Artsen zonder Grenzen was binnen drie dagen na de ramp ter plaatse.
De Indiase regering voerde direct hulpgoederen aan, maar was minder goed in staat de getraumatiseerde slachtoffers psychisch bij te staan. Artsen zonder Grenzen zette een team op van 15 counselors die de tsunamislachtoffers psychosociale zorg bieden in 13 dorpen in het district Kanyakumari. Richard van Oosten, maatschappelijk werker en verpleegkundige, begeleidde dit team.

Ontroostbaar
"Als medewerker van Artsen zonder Grenzen heb ik veel gezien en gehoord. Maar het verhaal van een 40-jarige vrouw die al haar vier kinderen is verloren door de tsunami, heeft mij in het bijzonder geraakt. Ze was één van onze cliënten en was ontroostbaar. Zij en haar man leden aan slapeloosheid en angst. Het echtpaar miste hun kinderen en hun huis was stil en leeg. Na vele gesprekken kregen zij langzaam weer vertrouwen in het leven en daarmee de wens om weer een kind te krijgen. De vrouw was gesteriliseerd en kon eigenlijk geen kinderen meer krijgen. Via onze counselors kwam zij in contact met een andere hulporganisatie die haar de mogelijkheid bood om de sterilisatie ongedaan te maken."

Nieuw fenomeen
"Psychische hulpverlening is in India een totaal nieuw fenomeen. Vooral in de kleine vissersdorpen, die zo zwaar zijn getroffen door de tsunami. Voorheen, als iemand een dierbare had verloren, kon hij of zij steun zoeken bij zijn partner of een buurvrouw. Maar wat als zij ook zijn overleden door de tsunami? Voor veel slachtoffers is dit de realiteit. De hele structuur van de gemeenschap is weggeslagen. Religie speelt een grote rol in dit gebied. Ze bidden tot God en hopen op betere tijden. Maar dat haalt de mensen niet uit hun passiviteit en depressiviteit."

Goed luisteren
"Artsen zonder Grenzen trainde 15 lokale counselors. Daarnaast werkten we samen met 29 vrijwilligers. Zij trekken allemaal dagelijks de dorpen in om de mensen te vinden, die zo depressief zijn dat zij niet uit zichzelf hulp gaan zoeken. Zij zijn getraind in het goed en gericht luisteren. Dit is erg belangrijk. Voor veel van hen lucht het al op als er aandacht is voor hun verdriet. Bij complexe psychische problemen verwijzen wij onze cliënten door naar andere lokale instanties, bijvoorbeeld naar een psychiater. Daarnaast kijken we hoe we hen kunnen helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. De vissers zijn hun boten kwijt en moeten dus zoeken naar een andere manier van levensonderhoud. Of er zijn andere praktische problemen; een vrouw die haar man is kwijtgeraakt, moet nu zelf gaan werken, maar zoekt opvang voor haar kinderen."

Resultaten

"Er wordt vaak gezegd dat de resultaten van psychosociale hulp niet meetbaar is. Daar ben ik het niet mee eens. In een meer afgelegen dorp, Veerabagupathi, was maanden nog geen hulp geweest. Op de een of andere manier was dit dorp over het hoofd gezien. Toen wij daar aankwamen, konden we duidelijk het verschil merken met andere dorpen waar onze counselors wel aan het werk waren geweest. De mensen in Veerabagupathi klaagden veel meer en waren nog steeds erg passief."

Gehandicapt
"Een ontmoeting met een depressieve visser staat mij nog goed bij. Door de tsunami was hij verlamd geraakt en kon niet meer lopen. Ik heb lang met hem gepraat en vroeg hem hoe hij geholpen kon worden. Uiteindelijk vonden we een hulporganisatie die gehandicapten financieel bijstaat. Met dat geld is hij een telecomwinkeltje begonnen. Langzaam maar zeker kon hij een leven voorstellen zonder benen. Hier ligt de kracht van ons werk: na een ramp de mensen helpen weer grip te krijgen op hun leven. Dat doen we door te luisteren, te adviseren, sociale ondersteuning te bieden en indien nodig door te verwijzen naar andere instanties. Op deze manier hebben we ruim 13.500 tsunami slachtoffers kunnen helpen."

Artsen zonder Grenzen heeft inmiddels dit project overgedragen aan een plaatselijke hulporganisatie. We blijven tot het eind van het jaar advies geven en het programma financieel steunen.