Gemeente Grootegast


Gemeenten grootegast en marum nemen fietspont officieel in gebruik

Op maandag 3 oktober jl. hebben burgemeester K.B. Dijkstra van Grootegast en wethouder F. Mollema van Marum officieel de nieuwe fietspont over het Wolddiep bij Bakkerom te Boerakker in gebruik genomen. De handeling vond plaats op het terrein van Staatsbosbeheer ten westen van Bakkerom bij Boerakker. Jaap Nienhuis, de weerman van RTVNoord, was ook aanwezig en maakte een live verslag van het actuele en verwachte weersbeeld van het Noorden.

Zoute Baggel route
De pont maakt onderdeel uit van de Zoute Baggel route, die in ontwikkeling is. De Zoute Baggel route is een initiatief van dorpsbelangen Niekerk, Oldekerk en Faan. Dorpsbelangen had de wens om een verveningsroute te ontwikkelen die de fietser kennis laat maken met de ontstaansgeschiedenis van de streek. Deze route krijgt op 3 oktober de naam Zoute Baggel route. De route is samen met de gemeenten Grootegast en Marum uitgewerkt tot een recreatieve fiets- en wandelroute. De Zoute Baggel route verbindt de geschiedenis van de streek en de natuur in het Westerkwartier. De route laat de fietser kennismaken met de ontstaansgeschiedenis van het landschap. Het nieuwe fietspad en de fietspont zijn de eerste onderdelen van de route. De route wordt nog verder uitgewerkt. Het streven is dat de uiteindelijke route circa 30 kilometer lang wordt.

Informatie
Via een folder en informatieborden kunnen fietsers kennis maken met de ontstaansgeschiedenis van het landschap in het Westerkwartier. De folder is vanaf medio oktober 2005 onder meer verkrijgbaar bij de VVV's, de bibliotheken en musea in de regio. Bij de pont staat ook een rustpunt (zitje) waar fietsers kunnen uitrusten en genieten van het omliggende landschap. Op de totale route komen nog meerdere informatie- en rustpunten.

Samenwerking
De Zoute Baggel route is tot stand gekomen in samenwerking met diverse partijen in het gebied. De Zoute Baggel route is een initiatief van dorpsbelangen Niekerk, Oldekerk en Faan en de gemeenten Grootegast en Marum. De route is tot stand gekomen in samenwerking met Staatsbosbeheer en Aeldekerka. Productontwikkeling en coördinatie zijn verzorgd door Stichting Landschapsbeheer Groningen. De pont is aangelegd door handelsonderneming Van der Kamp Kornhorn en het fietspad door Ad Nooren BV. De route is mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen, Plattelands Ontwikkelingsplan Programma Nederland en de Structuurgelden Gebiedsgericht Beleid.

---

(c) 2003 Gemeente Grootegast