FNV

Zorgen over tempo van reorganisaties bij Albert Heijn

FNV Bondgenoten maakt zich zorgen over het tempo waarmee Albert Heijn zijn winkels wil reorganiseren. De 370 managementassistenten moeten nu uit de vijfhonderd eigen supermarkten verdwijnen. Volgens de werkgever gaat het daarbij niet om een reorganisatie, maar om een nieuw winkelproces die ook in de tweehonderd franchisewinkels doorgevoerd zou moeten worden. "Maar het is natuurlijk wél een reorganisatie", reageert vakbondsbestuurder Jos Brocken. "Functies verdwijnen, ontslagen dreigen, ook al ontkent het bedrijf dat nu in de pers."

"We weten natuurlijk dat de supermarkt er in 2010 heel anders uit ziet dan in 2005", zegt Brocken. "Maar we maken ons zorgen over het tempo van de veranderingen. We hebben de afgelopen jaren gezien wat voor sociale schade dat kan opleveren."

Eerder heeft FNV Bondgenoten al om opheldering gevraagd over geruchten die de ronde deden. "Op onze vraag antwoordde Albert Heijn dat gedwongen ontslagen niet uitgesloten zouden kunnen worden", vertelt Brocken.

Toch is Brocken er nog niet aan toe om over een sociaal plan te praten. "Als dit plan concreet wordt, moet er een sociaal plan komen. Maar eerst gaan we met elkaar de koppen bij elkaar steken en een ledenvergadering voor de doelgroep beleggen. Als ik door de supermarkten loop, vraag ik me af of de organisatie zo snel zonder managementassistent kan."

De reorganisatie is een gevolg van de prijzenslag die Albert Heijn zelf begonnen is om marktaandeel terug te veroveren. Om kosten te besparen schrapte de onderneming twee jaar geleden al 440 banen op het hoofdkantoor. Bovendien klaagt FNV Bondgenoten al langer over het wegpesten van oudere en duurdere medewerkers om ze te kunnen vervangen door goedkope jongeren.