Kngf geleidenhonden

PERSUITNODIGING - 04 oktober 2005:

KNGF Geleidehonden introduceert samen met BN-ers de 'Understanding' hondenhalsband

Weet wat u doet als u een geleidehond ontmoet

Amstelveen, 26 augustus 2005 - Omdat maar weinig mensen weten wat met een geleidehond wel en niet kan, organiseert KNGF Geleidehonden samen met sponsor Hill's Pet Nutrition de actie 'Understanding'. Vanaf 04 oktober 2005(Dierendag) worden de eerste plastic thema-halsbanden voor honden geïntroduceerd. De 'Understanding'-halsbanden zijn gratis verkrijgbaar bij diverse dierenwinkels en dierenartsen mits men weet wat te doen als men een geleidehond tegenkomt. Een aantal bekende Nederlanders met een hond hebben sympathie voor deze ludieke actie en zullen als eersten de halsband in ontvangst nemen.

U bent als journalist van harte uitgenodigd
Graag nodigen wij u uit om bij de overhandiging op 04 oktober aanwezig te zijn. Om 09.25 uur zal Gerard Spong als eerste de halsband in ontvangst nemen voor zijn Jack Russell terriër in zijn kantoorpand aan de Keizersgracht 278 in Amsterdam. Vervolgens krijgt Robert ten Brink om 11.00 uur bij KNGF Geleidehonden de halsband voor zijn labrador retriever overhandigd. Daarnaast maakt hij kennis met ons opleidingsinstituut en onze aspirant-geleidehonden. U bent hiervoor ook welkom op de Amsteldijk Noord 42, 1184 TD in Amstelveen. Loretta Schrijver zal de halsband twee weken later, op 19 oktober a.s., in ontvangst nemen. Het tijdstip van de ontvangst van Jon van Eerd en andere BN-ers die nog willen meedoen, wordt nader bekend gemaakt.

De eerste thema-halsband voor honden
Heel veel mensen weten nog niet wat zij moeten doen als zij een geleidehond tegenkomen op straat. Praten tegen de hond zonder aandacht te geven aan de baas, de hond in tuig aaien of zelfs wat lekkers toestoppen, loslopende honden die geleidehonden lastig vallen... Begrijpelijk omdat mensen de geleidehond als held graag verwennen, maar het levert soms gevaarlijke situaties op voor zowel de honden als hun blinde bazen. Iedereen die weet wat te doen als hij of zij een geleidehond tegenkomt, krijgt gratis van KNGF Geleidehonden en Hill's de unieke 'Understanding' halsband (zolang de voorraad strekt). Hiervoor heeft KNGF Geleidehonden een speciale folder 'Als u een geleidehond tegenkomt' gemaakt die met de halsband uitgedeeld wordt. De halsbanden zijn vanaf Dierendag, 04 oktober, bij diverse dierenwinkels en dierenartsen verkrijgbaar en worden ook in beperkte mate uitgedeeld door de vrijwilligers van KNGF Geleidehonden. De distributiepunten staan eind september vermeld op www.geleidehond.nl en www.hillspet.nl.

Bekende Nederlanders geven hun hond de primeur
Als startsein voor deze actie heeft KNGF Geleidehonden aan een geselecteerd aantal bekende Nederlanders die zelf een hond hebben, gevraagd om op Dierendag als eerste Nederlanders de 'Understanding' halsband bij hun eigen hond om te doen. Presentator Robert ten Brink, Loretta Schrijver, advocaat Gerard Spong en musicalster Jon van Eerd hebben al hun medewerking toegezegd. Naar verwachting zullen nog meer BN-ers aan deze actie meedoen.

Ambassadeurs en lokale bekendheden
De ambassadeurs van KNGF Geleidehonden, die zelf geleidehondgebruiker of puppypleeggezin zijn, zullen de actie lokaal onder de aandacht brengen bij dierenwinkels, hondentrainingen en hondenuitlaatplaatsen. Tevens zullen zij de 'Understanding' halsband op 04 oktober op sommige plaatsen aan de burgemeester of wethouder overhandigen.

Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden) KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op als geleidehond ten behoeve van blinden en zeer slechtzienden. Een geleidehond begeleidt zijn baas in het verkeer en vermijdt daarbij obstakels en/of situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Daarnaast zoekt de hond op commando bepaalde zaken op, zoals bijvoorbeeld een trap, deur, brievenbus of lege plaats in het openbaar vervoer. Dankzij een geleidehond kunnen visueel gehandicapten zelfstandig aan het meest drukke verkeer deelnemen zonder van familieleden of anderen afhankelijk te zijn. De onafhankelijkheid, bewegingsvrijheid en kameraadschap die een geleidehond zijn visueel gehandicapte baas of bazin (terug)geeft is uniek en onvervangbaar. De aspirant-geleidehond is ongeveer 14 tot 16 maanden oud als hij aan de opleiding begint. De opleiding duurt 6 tot 8 maanden en gebeurt door ervaren, professionele instructeurs. KNGF Geleidehonden leidt per jaar zo'n 60 honden op, maar is voornemens dit aantal, gezien de toenemende vraag, te verhogen.


- Einde bericht -