GroenLinks Heerlen
Uit: GroenLinks Heerlen, Berichten vanuit de raad 1-10-2005

GroenLinks heeft geen behoefte aan Operatie Vliegwiel

Voor de zomer presenteerden projectontwikkelaar 3W en bouwonderneming Jongen hun plannen voor het centrum van Heerlen. Bij het opstellen van deze plannen waren ook de raadsleden Rein Hummel (Leefbaar Heerlen) en Hub Savelsbergh (CDA) betrokken en zij zullen ook bij het college voor een goed woordje hebben gezorgd. Hoewel hun rol behoorlijk ter discussie heeft gestaan, is niet gebleken dat ze laakbaar hebben gehandeld.

Dat neemt niet weg dat 3W en Jongen met het aangaan van een overeenkomst met de gemeente als marktpartijen een bijzondere positie krijgen bij het ontwikkelen van het centrum.

GroenLinks vindt dat dit niet zo hoort. De fractie sprak daarom in de raadsvergadering uit geen behoefte te hebben aan een overeenkomst met 3W Vastgoed en Jongen. De gemeente dient zelf de regie te hebben bij het maken van plannen. Daarvoor kan de net gepresenteerde Integrale Centrumvisie dienen. Deze kan als ruimtelijk ordeningskader dienen, waarbij de bijdrage Vliegwiel er een in de inspraak kan zijn.

GroenLinks vindt dan ook dat de overeenkomst vrijblijvend moet zijn. Ze mag geen verwachtingen wekken in de richting van de twee partners. Er mag geen sprake zijn van bevoordeling boven andere mogelijke marktpartijen, bijvoorbeeld door voorkennis. In tweede termijn reageerde wethouder Prickartz bevestigend. De binding van Heerlen aan deze twee ondernemingen is waarschijnlijk minder vast en verplichtend dan in het verleden wel eens is voorgekomen. Maar ook deze overeenkomst is niet meer van deze tijd.

Met PvdA en SP stemde GroenLinks tegen het aangaan van deze overeenkomst.

----

Vanuit de raad is een uitgave van de gemeenteraads-fractie van GroenLinks in Heerlen.

Harrie Winteraeken verzorgt de redactie: hwinteraeken@heerlen.nl.

Harrie Winteraeken

adres:
Esschenweg 65
6412 PW Ten Esschen - Heerlen
tel.nr. thuis: 045 522 87 20
tel.nr. werk: 046 420 57 66
e-mailadres thuis: hwinteraeken@heerlen.nl

website GroenLinks - Heerlen: http://www.groenlinks.nl/lokaal/Heerlen