FNV KIEM

FNV organiseert dag rondom stageplaatsen
FNV en de Kamers van Koophandel (KvK) organiseren dit jaar voor het eerst de 'Dag van de Stage'.

Het gaat om een pilot op zaterdag 1 oktober in drie plaatsen: Alkmaar, Arnhem en Rotterdam. Er heerst een groot tekort aan stageplaatsen voor (v)mbo-ers. FNV en de KvKs vinden het hoog tijd om hier iets aan te doen.

Het tekort aan stageplaatsen pakt voor leerlingen negatief uit, omdat ze daardoor hun opleiding niet kunnen afmaken. Jongeren die nu werk zoeken omdat ze bijvoorbeeld hun opleiding vroegtijdig hebben verlaten, krijgen via een stage meer kansen op de arbeidsmarkt. Voor het bedrijfsleven zijn stages ook heel belangrijk, omdat dit in de toekomst tot goed opgeleide krachten leidt. De begeleiding van stagiaires laat soms te wensen over.

Hoog tijd om stappen te ondenemen vinden FNV en de KvKs. Tijdens de Dag van de Stage worden jongeren en bedrijven geïnformeerd over de praktische kanten van stages. Doel is bedrijven en leerlingen te informeren over stages en hen met elkaar in discussie te laten gaan. Tijdens informatiemarkten vinden aparte workshops plaats, gericht op zowel bedrijven als jongeren. Hierin vertellen bedrijven welke voorwaarden nodig zijn om stages tot een succes te maken. De leerlingen krijgen tips en voorlichting. Ook gaan vertegenwoordigers van scholen en leerbedrijven met elkaar in debat over knelpunten en hun wederzijdse verwachtingen.

---