Gemeente Gorinchem


Vestingstedendagen in Zaltbommel
.

GORINCHEM, 22 september 2005 Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober vinden in Zaltbommel de Nederlandse Vestingstedendagen plaats. Dit evenement in een historische setting trekt jaarlijks duizenden bezoekers in één van de vestingsteden. Er is vermaak voor jong en oud en ook Gorinchem presenteert zich er. Tijdens het middeleeuwse weekend zijn er tussen 12.00 en 17.00 uur ridderspelen, kanonniers, ambachtslieden, troubadours, gildes en schepen. Hoogtepunten van de dagen zijn het Riddertoernooi en het aanvalsspel vanaf een schip, dat goed te zien zal zijn vanaf de Waalboulevard.

Het thema verdedigen staat dit jaar centraal. Bezoekers zijn getuige van aanvals- en verdedigingsspelen op het land en te water. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor stevenaak de Helena en een vloot van zalmschouwen, die speciaal voor dit evenement op de rivier voor anker zullen gaan. Op de wal is er volop bedrijvigheid van kooplui en ambachtslieden en op de bolwerken nemen kanonniers en (kruisboog) schutters hun stellingen in.

Een twintigtal lokale kunstenaars levert op artistieke wijze hun bijdrage aan dit evenement. Op zondag wordt er een gigantisch schilderij geproduceerd op de Markt, waaraan iedereen mag meewerken. Rond de bekende St. Maartenskerk worden speciaal voor kinderen spelen georganiseerd.

Het Maarten van Rossummuseum, dat dit jaar haar 100-jarig bestaan viert, zal de roemruchte veldheer ten tonele voeren en samen met de Hertog van Gelre en zijn hofhouding regelmatig op een van de 10 locaties acte de présence geven en de diverse kampementen inspecteren.

Tenslotte vertonen verschillende gildes, troubadours, toneelspelers en dansgroepen de hele dag door van 12.00 17.00 uur hun kunsten. De toegang tot alle attracties en spelen is gratis. Kijk voor meer informatie op de landelijke website: www.vestingsteden.nl

Speciaal voor de Vestingstedendagen vaart de veerdienst vanaf Buiten de Waterpoort voor 2,50 retour. De vertrektijden zijn te vinden op www.veerdienstgorinchem.nl. Wie in historische kleding aan boord komt, krijgt een presentje. Ook is er voldoende parkeergelegenheid aan de buitenzijde van de stad. Volg de aanwijzingen aan weerszijden van de A2. Er rijden gratis pendelbussen van en naar het centrum van Zaltbommel.

Vertrektijden veerdienst

Gorinchem- Zaltbommel Zaltbommel-Gorinchem

Vertrek Aankomst Vertrek Aankomst

11.00 12.00 12.15 13.15

13.30 14.30 14.45 15.45

16.00 17.00 17.15 18.15 .