Gemeente Hellendoorn


Zaterdag 1 oktober zonne-energiemarktZelf elektriciteit opwekken met behulp van de zon

Op zaterdag 1 oktober organiseert de gemeente Hellendoorn een zonne-energiemarkt. Deze wordt van 10.00 tot 16.00 uur gehouden tussen het marktplein en de Rabo-bank. Op deze markt kunnen geïnteresseerde eigenaar-bewoners zich door installateurs laten voorlichten over zonne-energiesystemen. De gemeente start dan tegelijkertijd een actie waarbij maximaal 42 inwoners (wie het eerst komt, het eerst maalt) een gemeentelijke subsidie kunnen krijgen op de aanschaf en installatie van een set van vier of meer PV-panelen of een zonneboiler. De subsidie bedraagt maximaal ⬠1.000,00 per geïnstalleerd zonne-energiesysteem op een bestaande woning en ⬠500,00 op een nieuwbouw woning. Deze markt biedt een uitgelezen kans om zich goed te laten informeren.

Zonnepanelen
In zonnepanelen of wel PV-panelen wordt via een proces van fotovoltaïsche omzetting (PV=photovoltaic) met zonnecellen licht omgezet in elektriciteit. Naarmate meer licht op de zonnecel valt, wordt er meer stroom geproduceerd. Het fotovoltaïsch proces gaat door zolang er licht op de cel valt. In dit proces worden geen materialen gebruikt en zijn geen bewegende delen aanwezig. Daardoor zijn zonnecellen stil, onderhoudsarm en milieuvriendelijk. Zonnecellen hebben een technische levensduur van 25 jaar. Zelfs in ons klimaat is er genoeg instraling om met zonnecellen alle elektriciteit op te wekken die we nodig hebben. Woningeigenaren met PV-panelen op het dak hebben de beschikking over een eigen 'centrale' die met gratis beschikbare zonne-energie elektriciteit opwekt. Een plezierige gedachte in een periode waarin de energiekosten sterk stijgen.

Zelf plaatsen
Als beste oriëntatie voor zonnepanelen wordt zuid-zuidwest aanbevolen en een hoek van 20-50 graden met het horizontale vlak. Natuurlijk mogen er geen gebouwen of hoge bomen zijn die de panelen in de schaduw zetten, omdat daardoor de opbrengst fors vermindert. Een afwijking van meer dan 30 graden van zuid-zuidwest doet het rendement al snel afnemen.
Zonnepanelen kunnen op een eenvoudige manier op schuine (pannen) daken geplaatst worden. Hiervoor zijn allerlei handige bevestigingssystemen ontwikkeld. Voor plaatsing op platte daken zijn speciale frames beschikbaar zodat de zonnepanelen onder een optimale hellingshoek en oriëntatie geplaatst kunnen worden. Kleinere systemen kunnen prima door een handige doe-het-zelver geplaatst worden. Voor grotere systemen is het verstandig (met het oog op de veiligheid van de elektrische installatie in de woning) om plaatsing uit te laten voeren door een deskundig installatiebedrijf.