Gemeente Bladel


Vier Oost-Brabantse Halt-bureaus gaan fuseren

De verantwoordelijke bestuurders van de vier Halt-bureaus in het arrondissement 's-Hertogenbosch, ondertekenden 29 september een verklaring. Hierin spreken zij de intentie uit de afzonderlijke bureaus te laten samengaan in een nieuwe organisatie. Hiermee geven zij invulling aan de opdracht tot herstructurering van de Halt-sector die het ministerie van Justitie in oktober 2004 heeft gegeven. De Halt-sector draagt bij aan het voorkomen van veelvoorkomende jeugdcriminaliteit door zowel preventieve als repressieve taken uit te voeren.

Minder kwetsbaar door krachtenbundeling

In het arrondissement 's-Hertogenbosch zijn de Halt-bureaus Eindhoven, Oss, Helmond en Brabant Centraal, ieder binnen hun eigen werkgebied, actief. Deze bureaus delen de mening van het ministerie dat het bundelen van krachten een duidelijke meerwaarde heeft ten opzichte van het afzonderlijk verdergaan. Momenteel zijn de Halt-bureaus gezonde maar kwetsbare organisaties doordat ze afhankelijk zijn het aantal preventieactiviteiten dat een gemeente afneemt en van de (fluctuerende) input die de politie levert (het aantal Halt-klanten). Door het grotere werkgebied dat ontstaat door de fusie, voorzien ze in de toekomst meer risicospreiding, een betere continuïteit en uitgebreider productenaanbod van een verhoogde uniforme kwaliteit te kunnen leveren.

Situatie in arrondissement 's-Hertogenbosch

Het arrondissement Den Bosch kent twee politieregio´s, namelijk Brabant Noord en Zuidoost. Het ministerie stelde de eis de bureaus van minimaal een politieregio te formeren. Dit betekent dus dat deze fusie verder gaat dan de wens van minister Donner. Hiertoe is allereerst besloten om de eenvoudige reden dat een twee regio´s een groter gebied omvatten dan een. Daarnaast bleek uit het reeds uitgevoerde onderzoek dat de bureaus hun primaire taken op redelijk overeenkomstige wijze uitvoeren. Het belangrijkste verschil zit in feit dat de Halt-bureaus in Oss, Helmond en Eindhoven onderdeel zijn van een gemeentelijke organisatie en dat Halt Brabant Centraal onderdeel is van Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant. Halt Brabant Centraal heeft locaties in Cuijk, 's-Hertogenbosch en Tilburg wat inhoudt dat zij sowieso opgesplitst dient te worden omdat Tilburg in het arrondissement Midden- en West Brabant ligt. Uit het voortraject is gebleken dat dit geen belemmering vormt voor de fusie.

Visie op nieuwe organisatie

De nieuwe Halt-organisatie wordt waarschijnlijk een zelfstandige stichting. De verhouding tussen de nieuwe stichting en de gemeenten wordt hiermee eenduidiger omdat de rollen van eigenaar en afnemer uit elkaar worden gehaald. In de praktijk betekent dit dat steeds kwalitatief hoogwaardige producten die aansluiten bij problematiek binnen gemeenten of soms kleinere gebieden geleverd of ontwikkeld moeten kunnen worden. Mede als gevolg hiervan is de nieuwe organisatie voornemens contactpersonen per gebied aan te wijzen en aan te sluiten op de ontwikkelingen rondom de Veiligheidshuizen.

Fusietraject

Halt Nederland (de overkoepelende organisatie voor de gehele Halt-sector) is verantwoordelijk voor het totale Project Herstructurering Halt-sector. Het fusietraject bestaat uit een vijftal fasen. Het tekenen van de intentieverklaring, sluit de tweede fase af. De fuserende bureaus staan aan de voet van de fase waarin de ontwerpnota opgesteld zal worden. In deze nota komen bijvoorbeeld onderwerpen als missie, visie, beleid, rechtsvorm, bestuur, aan bod. Hierna zal de juridische fase volgen waarin ze diverse wettelijk procedures gaan doorlopen en overeenstemming over statuten bereiken. De laatste fase is de realisatiefase. De nieuwe organisatie dient uiterlijk 1 januari 2007 operationeel te zijn.

---