Dienstenbond CNV

CAO Architecten 2006 + pensioennieuws
30-09-2005

In de afgelopen week is een principe-akkoord bereikt voor de medewerkers in de architectenbranche over de opvolging van de VUT, de spaarpot vroegpensioen en de pensioenregeling. Onderhandelingen waren nodig vanwege de nieuwe fiscale regels per 1 januari aanstaande.

In de komende weken wordt door vakbonden en BNA in een uitvoerige brief aan alle deelnemers van het pensioenfonds voorlichting gegeven over het principe-akkoord. In de komende voorlichting is ook begrepen dat er bijeenkomsten in het land worden georganiseerd door vakbonden, BNA en de uitvoerder van de pensioenregeling, PVF. Tegelijkertijd wordt een aparte ledenraadpleging over Pensioen georganiseerd onder de leden van de CNV Dienstenbond.

Hoofdlijnen.
In grote lijnen zijn de volgende zaken aan de orde. Het is niet langer mogelijk om de huidige VUT voort te zetten, op grond van de fiscale regels per 1 januari 2006. Hetzelfde geldt ook voor de voorgenomen vroegpensioenregeling. Het is triest om te constateren dat in het zicht van de haven deze regeling niet in werking komt. Partijen hebben immers met vooruitziende blik al in 1995 de ombouw van de VUT in gang gezet. Er staat ons wel een spaarpot ter beschikking die bedoeld was om de vroegpensioenregeling te stutten. Deze middelen worden ingezet om toch een systeem van vervroegde pensionering mogelijk te maken. Met een ruime pensioenuitkomst op 65 jaar is er de mogelijkheid om eerder te stoppen dan op 65 jaar. Daarmee is ook de hoofdlijn van het nieuwe stelsel bepaald: verbetering van het pensioen op 65-jarige leeftijd op zodanige manier dat vervroeging van de pensioenleeftijd vóór 65 betaald kan worden. De fiscus staat dit wél toe. Voor de medewerkers die op 1 januari 2005 55 jaar of ouder zijn is voorzien in een overgangsregeling.

Spaarpot
De middelen uit de spaarpot worden gebruikt om de pensioenaanspraken van de huidige deelnemers te verbeteren. Door met terugwerkende kracht te werken met een hogere pensioenopbouw per deelnemersjaar over een groter deel van het salaris wordt de voorziene uitkomst op 65 jarige leeftijd verbeterd.

Systeemwijzigingen
Ook in het toekomstige systeem wordt volgens deze formule gewerkt: meer opbouw over een groter deel van het salaris zodat er op 65 jarige leeftijd middelen ter beschikking staan om eerder dan 65 jaar te stoppen. Om duurzame betaalbaarheid beter te garanderen wordt wel de huidige eind-loonregeling vervangen door een middelloonregeling. Qua pensioenuitkomsten ondervinden met name snelle carrière-makers hiervan nadeel. Grote sprongen in salaris worden niet langer gevolgd door grote en kostbare sprongen in pensioenopbouw over het verleden.

Overgang
Voor de medewerkers die de VUT bijna binnen handbereik hadden, hebben we overgangsmaatregelen getroffen. Concreet gaat het om de collegas die op 1 januari 2005 55 jaar of ouder zijn. In het kort komen deze er op neer dat na 1 januari 2006 voor de dan 62 jarigen een aanvullende VUT-uitkering wordt geboden tot aan het niveau van 80% van het laatste salaris. Voor de medewerkers in opvolgende geboortejaren wordt in een aflopende regeling + aanvulling voorzien. In de komende voorlichting worden alle details worden vermeld.

Kosten
In het principe-akkoord is voorzien in een kostenverdeling die grofweg overeenkomt met de huidige kosten verdeling bij (opgeteld) VUT, kosten spaarpot en pensioenregeling. De kosten voor de aanvullingsregeling voor 55+-ers zijn voor rekening werkgever

CAO-onderhandelingen
Op 1 januari 2005 loopt de huidige CAO af. Met de BNA is afgesproken in oktober al de onderhandelingen te starten om, zo mogelijk, voor 1 januari aan u een nieuwe CAO te kunnen presenteren. In de bijlage treft u de concept-voorstellen van de CNV Dienstenbond aan. Uw reactie zie ik graag uiterlijk op 12 oktober, 17.00 uur retour!

Arboconvenant.
Het Arboconvenant tussen Vakbonden, BNA en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft veel in gang gezet maar houdt formeel in 2007 op te bestaan. We willen graag weten of alle initiatieven, instrumenten, maatregelen ook effect hebben gehad. Om daar achter te komen worden bij diverse werkgevers vragenlijsten uitgezet voor werknemers. Bent u de gelukkige, dan nodig ik u van harte uit om hieraan mee te werken!

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl