Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA DEN HAAG

Uw brief Ons kenmerk
IZ/EA/2005/76061

Onderwerp Datum
Groenboek demografische ontwikkeling en 29 september 2005
solidariteit tussen generaties

Op 16 maart 2005 heeft de Europese Commissie het "Groenboek demografische ontwikkeling en solidariteit tussen de generaties" gepubliceerd (COM (2005) 94 def). De lidstaten is gevraagd een reactie op de vragen uit het groenboek op te stellen en deze voor 15 oktober aan de Commissie te sturen.

Hierbij treft u aan de antwoorden van het Kabinet op de in het groenboek neergelegde vragen.

Inhoud groenboek
In het groenboek worden de uitdagingen geschetst waar Europa voor staat als het gaat om de demografische veranderingen. Het groenboek concentreert zich op drie factoren die de vergrijzingsproblematiek kenmerken:

- de gestegen levensverwachting;

- het lage geboortecijfer;

- de babyboom generatie die recent is begonnen de leeftijd van 55 jaar te passeren. Het groenboek bepleit een nieuwe solidariteit tussen de generaties en het inslaan van nieuwe wegen om het potentieel van niet alleen ouderen maar ook van jongeren tot ontplooiing te brengen.

Hoofdlijnen kabinetsreactie
Nederland verwelkomt het groenboek, onderstreept de noodzaak van actie en plaatst deze in het perspectief van de Lissabon-doelstellingen. Om de dreigende spanning tussen jong en oud tegen te gaan is het van belang dat ook de naoorlogse babyboom generatie naar evenredigheid een bijdrage levert aan de oplossing van beide demografische uitdagingen vooral door te breken met de cultuur van vervroegde uittreding en in plaats daarvan langer

2

door te werken. Het bereiken van een arbeidsdeelname van ouderen (55-64 jaar) van 50% (conform de Lissabon doelstelling) in 2010 is hierbij een eerste stap.

Nederland steunt de opvatting in het groenboek dat er alle reden is om de demografische veranderingen in Europees verband beter te analyseren zodat zowel een beter zicht ontstaat op de gevolgen voor de samenleving als op de beleidsmogelijkheden om hierop invloed uit te oefenen. Om een optimale uitwisseling van standpunten mogelijk te maken dienen deze analyses bij voorkeur te worden geïntegreerd in de jaarlijks terugkerende werkzaamheden die ook nu al in de diverse comités worden verricht. Het is dan ook niet wenselijk aparte structuren te creëren en nieuw Europees beleid op te zetten. Het uitwisselen van best practices zal kunnen bijdragen aan het verbreden van de expertise die nodig is om de uitdagingen het hoofd te bieden.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)