ANBO

Geen afschaffing sollicitatieplicht 57,5-plussers

Het kabinet is niet van plan de sollicitatieplicht af te schaffen voor werklozen van 57,5 jaar en ouder die voor familieleden zorgen of vrijwilligerswerk doen. Aan dit plan van CDA en PvdA zouden teveel juridische haken en ogen zitten. Het vaststellen van een dergelijke leeftijdsgrens is willekeurig en niet objectief te rechtvaardigen, aldus het kabinet.
Wel zou het mogelijk moeten worden om in individuele gevallen ontheffing van de sollicitatieplicht te krijgen. Hiermee volgt het kabinet het SER-advies.
Minister De Geus van Sociale Zaken was al langer tegen een leeftijdsgrens omdat die in strijd zou zijn met de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid. Hij wilde daarom niet de leeftijd van werklozen doorslaggevend maken, maar het aantal jaren achtereen dat ze vruchteloos solliciteren. De geldende ontheffing voor bepaalde groepen die 57,5 jaar of ouder waren vóór 1 januari 2003, blijft gewoon van kracht.
De sollicitatieplicht voor ouderen tot 65 jaar geldt sinds 1 januari 2004. Iedereen die een reële kans maakt op de arbeidsmarkt, moet op zoek naar een baan. Ouderen met een WW-uitkering zijn verplicht minstens één keer per week te solliciteren. Bovendien moeten ze meedoen aan reïntegratiecursussen.