Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn, 30 september 2005

Bongo slachtoffer van Europese regelgekte

Op last van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit heeft Apenheul de in augustus van dit jaar overleden gorillaman "Bongo" - die na zijn dood op "zijn" gorilla-eiland, waar hij ruim 30 jaar had geleefd, en 27 kinderen had verwekt, werd begraven - moeten opgraven, en alsnog moeten laten cremeren. Dit gebeurde op grond van een Europese Verordening (van eind 2002) die tot nog toe door de Nederlandse overheid niet voor dierentuindieren werd geïmplementeerd, maar waar nu plotseling strikt de hand aan gehouden wordt.

Het gaat hierbij om de EU Verordening (nr. 1774/2002/EG) m.b.t. "niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten". Dit is een 60 pagina's tellende verordening die voor 99% betrekking heeft op materiaal van besmette landbouwhuisdieren, dierlijke mest, slachtafval, visafval, eierschalen, het gebruik van vismaden, enzovoorts. Om de lijst van "dierlijke bijproducten" compleet te maken, hebben de Brusselse regelgevers echter ook dode huisdieren (gezelschapsdieren), wilde dieren (dieren die in Nederland in het wild voorkomen) en dierentuindieren als "dierlijk bijproduct" opgenomen. Omdat deze drie groepen zo'n enorme variëteit aan diersoorten omvatten, heeft men ze voor het gemak allemaal samen maar in de hoogste risico-categorie geplaatst; d.w.z. de categorie waarvoor de meest stringente maatregelen gelden (vergelijkbaar bijvoorbeeld met BSE-besmette koeien). Deze moeten in principe allemaal in een verbrandingsoven worden verbrand, of in een goedgekeurd verwerkingsbedrijf in stukjes (van 5 bij 5 centimeter) worden gehakt en vervolgens worden gekookt, waarna ze op een vuilstort moeten worden begraven. Het vreemde is echter dat dit met wilde dieren niet hoeft, zolang er geen vermoeden bestaat dat ze ergens mee zijn besmet, terwijl voor huisdieren (gezelschapsdieren) de lidstaten van de EU zelf mogen bepalen dat ze ook begraven mogen worden. Voor dierentuindieren is daartegen geen uitzondering mogelijk, tenzij hun kadavers voor "educatieve doeleinden of onderzoek" worden gebruikt.

Dit betekent dat een cavia of kat die als huisdier sterft, mag worden begraven, terwijl een cavia of katachtige uit een dierentuin moet worden verbrand of gehakseld en gekookt. Een hert dat op de Veluwe sterft, mag blijven liggen zolang er geen "vermoeden" van besmetting is; een hert uit een dierentuin moet naar de verbrandingsoven, ook al is onomstotelijk vastgesteld dat er geen sprake is van een besmettelijke ziekte. Zelfs mensen mogen tegenwoordig (na verkregen toestemming) buiten de officiële begraafplaatsen ter aarde worden besteld, soms zelfs in hun eigen tuin, maar voor mensapen uit een dierentuin (voor 98,5% identiek aan de mens!) is geen enkele uitzondering mogelijk.

Na de dood van Bongo begroef Apenheul deze nationaal en internationaal wijd en zijd bekende gorillaman bij wijze van uitzondering op zijn eigen gorilla-eiland (normaal gesproken gaan in Apenheul gestorven dieren naar musea of de destructie). Dat gebeurde nadat officieel was vastgesteld dat Bongo niet aan een besmettelijke ziekte was overleden. Apenheul nam dit besluit in de veronderstelling dat de bovengenoemde EU Verordening door Nederland met betrekking tot dierentuindieren nog niet strikt werd gehandhaafd, aangezien de overheid nog nooit eerder aan Apenheul, noch aan andere Nederlandse dierentuinen dwingende maatregelen had opgelegd inzake gestorven dieren. In het geval van Bongo gebeurde dat echter onverwacht en achteraf wel. De aanleiding daarvan was de vraag van een journalist, die bij de autoriteiten informeerde of de begrafenis van Bongo wel was toegestaan. Het Ministerie van Landbouw had toen geen andere keus dan Apenheul op te dragen de begrafenis ongedaan te maken, omdat de Europese regelgeving de nationale overheden domweg geen keuze laat!

Apenheul heeft begin deze week in stilte aan de opdracht van het Ministerie voldaan. De as van Bongo werd daarna op zijn eiland uitgestrooid. Daarvoor kreeg Apenheul van het Ministerie, bij wijze van eenmalige uitzondering, toestemming, hoewel zelfs dat tegen de regels van de EU indruist! In het verband van de Europese Dierentuinvereniging (EAZA) is overigens afgelopen week al in Brussel aan de bel getrokken om te kijken of de betreffende verordening niet kan worden bijgesteld.


- - - einde bericht - - -
Stichting Apenheul, tel.: 055 - 3575700, www.apenheul.nl.