Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 285

datum: 30 september 2005

Amersfoorters postitief over komst zorgcentrum binnenstad

Amersfoortse veiligheidsaanpak wordt gedragen door de stad

Een ruime meerderheid van de Amersfoorters verwachten dat het zorgcentrum ervoor zal zorgen dat de overlast in de binnenstad door verslaafden zal verminderen. Bovendien is de helft van de Amersfoorters van mening dat door de komst van het zorgcentrum de overlast van verslaafden in Amersfoort als geheel minder zal zijn en dat ook de criminaliteit door verslaafden af zal nemen. Desondanks is 46% van de ondervraagden bang voor een aanzuigende werking van het zorgcentrum. Bovenstaande uitkomsten zijn het resultaat van een gemeentelijke digitale enquête over de sociale veiligheid in Amersfoort. Wethouder Van 't Veld maakte deze resultaten gisteren bekend tijdens een bijeenkomst van ruim honderd veiligheidsambassadeurs die door de burgemeester werden geïnformeerd over het verloop van de campagne Veilig op straat.

Samen verantwoordelijk
Een andere opvallende uitkomst van het digitale onderzoek over sociale veiligheid onder Amersfoortse inwoners werd door burgemeester Van Vliet-Kuiper bekend gemaakt aan de veiligheidsambassadeurs. Bijna alle Amersfoorters (97%) vinden veiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid vindt van de overheid, inwoners en bedrijven. Van Vliet-Kuiper gaf aan blij te zijn dat de gekozen insteek van een gezamenlijke aanpak met een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor alle partijen gedragen wordt door zo'n groot gedeelte van de stad.

Veiligheidsambassadeurs
Ook de Amersfoortse veiligheidsambassadeurs beoordelen de veiligheidsaanpak positief, blijkt uit onderzoek onder de veiligheidsambassadeurs. Zij steunen de campagne Veilig op straat, dragen ook zelf actief een steentje bij aan de campagne en geven unaniem aan dat ze wensen dat het huidige veiligheidsbeleid na 2005 onverminderd doorgaat. Er zijn in Amersfoort 200 -door de burgemeester benoemde- veiligheidsambassadeurs actief. Zij leggen het Amersfoortse veiligheidsbeleid uit aan hun omgeving en melden overlast, criminaliteit of vernielingen actief bij de servicetelefoon of de politie. Ook houden zij het gemeentebestuur op de hoogte van de reacties en het functioneren van de politie en de servicetelefoon.

Informatie: Rik Enklaar, communicatieadviseur Concernstaf, telefoon 033 469 43 18 of e-mail r.enklaar@amersfoort.nl of Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur Veilig op straat, telefoon 033 469 43 69 of e-mail t.vanwoudenberg@amersfoort.nl

Bijlage: Compleet verslag 5e enquête Veilig op Straat onder Digipanel


---- --