Gemeente Bronckhorst
---
Bronckhorster ouderen praten mee over voorzieningen
Gemeente gaat nieuw ouderenbeleid opstellen
Deze maand vindt een onderzoek plaats onder inwoners van 65 jaar en ouder van de diverse dorpen en buurtschappen in Bronckhorst. De gemeente gaat een nieuw Ouderenbeleid opstellen en vindt het belangrijk dat op interactieve wijze, samen de doelgroep te doen. Het aantal ouderen neemt snel toe en de infrastructuur in de gemeente moet daarmee gelijke tred houden. De gemeente wil graag van de 65-plussers onder haar inwoners horen hoe zij over de voorzieningen en activiteiten in de gemeente denken en hoe deze waar nodig in de toekomst nog verbeterd kunnen worden. Het onderzoek verloopt via groepsgesprekken met ongeveer 15 deelnemers en wordt uitgevoerd door de provinciale instelling Spectrum. Via het bevolkingsregister worden hiervoor steekproefsgewijs mensen geselecteerd en door de gemeente gevraagd mee te doen.
Vraaganalyse
Bij het onderzoek voor het nieuwe Ouderenbeleid wordt uitgegaan van een vraaganalyse oftewel een inventarisatie van de vraag van de doelgroep. De vraaganalyse moet een geheel van meningen van ouderen gaan bevatten over vele terreinen in hun leefwereld, zoals knelpunten in het huisvestingsbeleid, problemen in de zorg- en dienstverleningsfeer, mogelijkheden van tijdsbesteding, educatie en informatie, vrijwilligerswerk, sociale veiligheid en mobiliteit en vervoer. Het is de bedoeling dat de vraaganalyse in januari a.s. gereed is. Vervolgens worden de aanbieders van voorzieningen en diensten, alsmede politieke partijen met deze analyse geconfronteerd. Het toekomstige Ouderenbeleid wordt zodoende gebaseerd op de vraagkant, dus van de afnemers van de diensten: de ouderen zelf.
Panels
De vraaganalyse moet tot stand komen via groepsgesprekken (panels). Op deze manier kunnen mensen persoonlijk hun zegje doen over de leefsituatie waarin zij dagelijks verkeren. Via het bevolkingsregister worden mensen van 65 jaar en ouder geselecteerd en door de gemeente gevraagd mee te doen in de panels. Degenen die worden uitgenodigd, worden ook nog door vrijwilligers benaderd om hun deelname al of niet te bevestigen. Als iemand niet op eigen gelegenheid kan deelnemen doordat hij/zij slecht ter been is of geen vervoer heeft dan kan de gemeente dit verzorgen. In oktober moeten in totaal vijf groepsgesprekken (panels) plaatsvinden over de vele onderwerpen. De herkomst van de geuite meningen blijft anoniem.
---
Hengelo Gld, 30 september 2005
Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends
afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.
---- --