Gemeente Doetinchem

Beleidsregels verblijfontzegging vastgesteld


-30 september 2005-
Personen die in de binnenstad van Doetinchem zich drie keer binnen een jaar schuldig maken aan een in de beleidsregels genoemde overtreding, kunnen een verblijfsontzegging krijgen voor een bepaald gebied variërend van 2 tot 4 weken. Sinds de zomer van 2003 is er sprake van een toename van overlast veroorzaakt door groepen die rondhangen in de binnenstad van Doetinchem in het algemeen en in het gebied Schouwburgplein/De Veentjes in het bijzonder.

De groepen, voornamelijk bestaande uit (verslaafde) dak- en thuislozen, zorgen voor een bovengemiddelde vorm van overlast. Deze bestaat uit het uitschelden en bedreigen van bewoners en bezoekers uit dit gebied. Door een overmatig drank- of drugsgebruik wordt de overlast nog eens extra versterkt. Hierdoor ontstaat bij bewoners en bezoekers een onveilig gevoel. Veelvuldig krijgen gemeente, politie en andere instanties meldingen van overlast.

Eerdere maatregelen

Getracht is om door middel van (preventieve) maatregelen de overlast terug te dringen. Zo is bijvoorbeeld bewerkstelligd dat er een uitbreiding kwam van de openstelling van de dag- en nachtopvang voor dak- en thuislozen. Tevens zijn er diverse snoeiwerkzaamheden verricht om de sociale veiligheid te verbeteren, werd een overkapping gesloopt om het hangen tegen te gaan en werden er tevens enkele bankjes weggehaald. Ook worden er regelmatig extra schoonmaakbeurten gehouden. Helaas hebben deze maatregelen niet het gewenste effect gehad. Na een afname van de overlast is er sinds dit jaar weer een toename van overlast in het gebied.

Aantasting openbare orde

De gemeenteraad van Doetinchem heeft bij het vaststellen van de Algemene Plaatselijke Verordening van 2005 het artikel "Verblijfsontzegging" opgenomen. Hiermee krijgt de burgemeester de bevoegdheid om personen, die door bijvoorbeeld het plegen van strafbare feiten, baldadigheid of hinderlijk gedrag herhaaldelijk de openbare orde aantasten, een bevel te geven om zich verwijderd te houden uit een bepaald gebied. Om duidelijke gebruiksinstructies te hanteren rond de verblijfsontzegging, ook wel eens de verblijfsverboden of verwijderingsbevelen genoemd, heeft de burgemeester beleidsregels vastgesteld.

In deze beleidsregels is naast het aangewezen gebied opgenomen hoe de burgemeester handelt bij het opleggen van een verblijfsontzegging, de zogenaamde gebruiksinstructie. Zo worden personen bij een tweede overtreding gewaarschuwd door middel van een waarschuwingsbrief. Tevens zijn in de beleidsregels een aantal delicten opgenomen die een verblijfsontzegging tot gevolg kunnen hebben. Enkele voorbeelden daarvan zijn het dealen van harddrugs, openlijke geweldpleging, bedreiging, mishandeling, openbare dronkenschap, ordeverstoring en hinderlijk gedrag. De duur van de verblijfsontzegging (twee of vier weken) hangt samen met het delict. Bij misdrijven is dat vier weken en bij overtredingen twee weken. Tot slot is in de beleidsregels opgenomen dat de burgemeester jaarlijks een evaluatieverslag uitbrengt aan de gemeenteraad.
Omdat de overlastmeldingen zich voornamelijk concentreren in de binnenstad van Doetinchem, heeft de burgemeester dit gebied aangewezen waarbinnen verblijfsontzeggingen kunnen worden opgelegd.