----------
Broek in Waterland, 1 september 2005
Activiteiten komend najaar
Muzikaal Frankrijk met Wende Snijders te Haarlem ~ Vrijdag 30 september
Liefhebbers van het Franse chanson kunnen tijdens dit concert volop genieten van de talentvolle zangeres Wende Snijders. Zij treedt op met Bart Wolvekamp (piano), Ro Krauss (altviool), Rogier Bosman (accordeon/trompet), Katja Dirven-Didychenko (cello) en Jeanne Biessen (viool). De pers is unaniem lovend over de vocale kwaliteiten van Wende. Men roemt haar schoonheid, haar prachtige stem en haar veelzijdige optreden, dat u als toehoorder onmiskenbaar in Frankrijk doet wanen. Na een grote verbouwing heet de Philharmonie Haarlem het hooggeëerde publiek weer welkom. Het theatercomplex, dat men voorheen het Concertgebouw Haarlem noemde, werd onder leiding van architect Frits van Dongen verbouwd. Zijn opdracht luidde ondermeer het gebouw een landelijke allure te geven. U zult zien dat dit doel ruimschoots is bereikt. Het diner serveert men in Restaurant Peter Cuyper waarna u te voet de Philharmonie Haarlem bereikt. Tijden: 17.15 - 22.30 uur. Prijs: ¤ 80,-.
Buitenplaatsen Trompenburg en Schaep en Burgh, 's-Graveland ~ Vrijdag 30 september en zaterdag 8 oktober
Rond 's-Graveland liggen meerdere landgoederen, dikwijls omgeven door een park of bossage. De ontstaansgeschiedenis van deze buitenplaatsen doet denken aan die van de Vecht. Ook hier werden aanvankelijk boerderijen gebouwd die men later verbouwde tot heuse buitenplaatsen. Na een bustocht vanaf Station Bussum Zuid begint deze dag met koffie/gebak in Restaurant Berestein. Hierna rijdt u per bus langs de buitenplaatsen waarbij uw gids meer vertelt over de ontstaan-, bouw- en bewoning-geschiedenis van deze huizen. Ook maakt u een wandeling door de tuin van Schaep en Burgh waar tegenwoordig het hoofdkantoor van Natuurmonumenten is gevestigd. Een broodlunch volgt in Restaurant Jan en Alleman in het charmante Kortenhoef. Hierna volgt een exclusief bezoek aan Trompenburg, dat de Rijksgebouwendienst voorbeeldig liet renoveren door Bureau Vlaardingerbroek & Wever. Sinds 1936 is de Nederlandse Staat eigenaar van deze haast feeërieke 17de-eeuwse buitenplaats. Het paleisje werd destijds in opdracht van admiraal Cornelis Tromp gebouwd. Met name de grote zaal met haar koepeldak is indrukwekkend. Hier bevinden zich wand- en plafondschilderingen die de heldendaden van vader en zoon Tromp verheerlijken. U ziet zowel het interieur als het verwilderde park van het huis. Bij Station Bussum Zuid eindigt deze excursie. Tijden: 09.30 - 15.15 uur. Prijs: ¤ 92,50. Bij ruime belangstelling kan het programma ook in omgekeerde volgorde worden uitgevoerd. De dag begint dan om 11.00 en eindigt om 16.30 uur.
In en om Zwolle ~ Woensdag 5 oktober, donderdag 6 oktober en vrijdag 7 oktober
Na een bustocht vanaf Zwolle CS arriveert u op de Anninga Hof net buiten Zwolle. Op deze zes hectare tellende fraaie beeldentuin bezichtigt u een grote en bijzondere Europese collectie buiten-sculpturen. De combinatie van natuur en sculptuur maakt dat dit bezoek aan de Anninga Hof zeer de moeite waard is. Hierna rijdt u terug naar Zwolle voor een tweegangen lunch in het (top) Restaurant De Librije. Na deze tongstrelende maaltijd wandelt u met een kunsthistoricus door het oude centrum van Zwolle. Tot slot volgt, na een busrit naar Heino, een begeleid bezoek aan Museum De Fundatie. De hier tentoongestelde collectie is vooral afkomstig uit de nalatenschap van Dick Hannema. Hij bewoonde deze prachtige buitenplaats na zijn terugtreden als directeur van Museum Boijmans van Beuningen. De excursie eindigt bij Zwolle CS. Tijden: 09.30 - 18.00 uur. Prijs: ¤ 135,-.
Architectuur van Park Meerwijk in Bergen (NH) ~ Vrijdag 7 oktober
Na koffie/gebak in het Huis met de Pilaren volgt een interessante wandeling door Park Meerwijk dat in 1915 werd aangelegd in opdracht van tegelfabrikant Arnold Heystee. Architecten als J.F. Staal, C.J. Blaauw en P.L. Kramer ontwierpen villa's voor het park. Zij bouwden in de stijl van de Amsterdamse School en kregen de vrije hand in het ontwerp. Het gevolg is dat de villa's in Park Meerwijk veelal rijk gedecoreerd zijn, dat er zeer gevarieerde metselverbanden te zien zijn en dat er uiteenlopende bouwmaterialen werden toegepast. Tijdens deze middag bezoekt u ook Museum Kranenburgh, waar u een expositie bezichtigt over het heden en verleden van Park Meerwijk. Men toont hier bouwtekeningen van de villa's, foto's van toen en nu, meubelen, een interieur, tegel-tableaus, behangsels en documentatiemateriaal. Ook is er werk te zien van kunstenaars van de Bergense School die destijds in Park Meerwijk woonden. Tijden: 13.00 - 17.00 uur. Prijs: ¤ 40,-.
Twee dagen te gast op Friese Staten ~ Vrijdag 21 oktober tot en met zondag 23 oktober
Tijdens deze tweedaagse excursie kunt u in het natuurrijke Friesland genieten van het landelijke verleden van deze provincie. Het programma begint in Sneek in Hotel Hanenburg met koffie en gebak. Hier zijn ook uw logies geregeld. Na een wandeling door het eeuwenoude centrum van Sneek volgt een broodlunch op de Liauckama-State te Sexbierum. Hier rest nog enkel het poort-gebouw van de oude state die hier ooit stond. Ook bezoekt u het prachtige Schatzenburg te Dronrijp dat doorgaans niet open-gesteld is voor bezoekers. Zeker zal uw rondgang door de Heringa State of Popta Slot en het Popta Gasthuis te Marssum indruk maken. Dit complex met mooie tuin kent een verleden dat teruggaat tot de 15de eeuw. De state is rijk ingericht, terwijl u in het gasthuis ziet hoe armlastigen vroeger huisden. 's Avonds dineert u in Restaurant De Vijf Sinnen te Weidum. Op zaterdag begint u met een bezoek aan de Dekema State te Jelsum. Hier ziet u dat het begrip state niet alleen het huis omvat, maar ook de omringende landerijen en tuinen. Naar verluidt zou J.G. Sempler hier rond 1705 werkzaam zijn geweest. Hij was hovenier van de Prinsentuin te Leeuwarden. De Dekema State biedt naast een ommuurde tuin ook rijk ingerichte interieurs. Na een bustocht volgt te Beesterzwaag een tweegangen lunch op Landgoed Lauswolt. Bijzonder is uw middagbezoek aan de Fogelsangh State te Veenklooster. Dit museale particuliere buitenhuis is in eigendom van Kyra Livia baronesse van Harinxma thoe Slooten en biedt ondermeer een onderkomen aan de fraaie collectie Van Iddekinge. Deze familie genoot in de 17de en 18de eeuw in Groningen veel aanzien. De topverzameling omvat oosters porselein, een 250-delig Amstel-servies, meubelen, koper, zilver en textiel. Hierna draven voor u de beroemde Friese paarden tijdens een bezoek aan de paardenfokkerij van Willem Wester te Tjerkgaast. Het ligt in de bedoeling dat Jhr. C. van Eysinga u 's avonds tijdens het aperitief persoonlijk ontvangt voor het slotdiner op de Epema State te Ysbregtum. Het programma begint op vrijdag 21 oktober om 10.15 uur in Sneek en loopt op zondag 23 oktober na het ontbijt ten einde. Prijs per persoon op basis van een tweepersoonskamer: ¤ 490,-. Toeslag eenpersoonskamer bedraagt ¤ 50,-. De arrangementsprijs omvat twee overnachtingen met ontbijt, alle vervoer, twee lunches, twee diners met wijnen, Friese paardendemonstratie, entrees en begeleiding. N.B. Voor dit arrangement dient u goed ter been te zijn.
Aanmelden:
Indien u zich voor een van deze arrangementen wilt aanmelden, kunt u een e-mail sturen met de arrangementsnaam, uw naam, adres en woonplaats en het aantal deelnemers naar info@artifex-travel.nl. Tevens kunt u zich aanmelden via het inschrijfformulier op de website: www.artifex-travel.nl. Na ontvangst van uw betaling op giro 617780 of bank 68.66.57.926 (t.n.v. Artifex Travel, De Erven 2, 1151 AS Broek in Waterland) zenden wij u circa twee weken voor aanvang van het arrangement een schriftelijke bevestiging. Voor meer informatie zijn wij bereikbaar op tel. (020) 620 81 12.
info@artifex-travel.nl