Ingezonden persbericht

Gebruik van ouderplan ter ondersteuning van scheidende ouders


VLAARDINGEN, 20050929 -- De Tweede Kamer behandelt vandaag een wetsvoorstel van Luchtenveld in het kader van de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding. Dit voorstel behelst afschaffing van de flitsscheiding en de plicht voor scheidende ouders om een plan op te stellen waarin afspraken staan met betrekking tot de verschillende verantwoordelijkheden en de zorg voor hun (kind)eren. Het belang van het kind staat hierbij centraal. Ter ondersteuning van scheidende ouders is op www.ouderplan.nl een overzichtelijk ouderplan te vinden, door middel waarvan ouders anoniem en kosteloos afspraken over de verzorging van hun kind(eren) kunnen uitwerken.


In Nederland lopen 35.000 huwelijken per jaar uit op een scheiding.
Tot nog toe konden echtparen kiezen voor de mogelijkheid om het huwelijk met een zogenaamde flitsscheiding te beëindigen. Met de flitsscheiding kon het huwelijk omgezet worden in een geregistreerd partnerschap, waardoor tussenkomst van de rechter niet nodig was. Vaak ontstonden na de scheiding problemen, met name als er kinderen bij het huwelijk betrokken waren. Het blijkt niet eenvoudig te zijn om, als men niet meer als partners samen leeft, wel als ouders contact te houden en het eens te worden over zaken die de kinderen aangaan.

Hierop richt zich het wetsvoorstel Luchtenveld.
In het voorgestelde ouderschapsplan maken scheidende ouders afspraken over de financiële verzorging, maar ook over de verdeling van de verantwoordelijkheden als het gaat om opvoeding, onderwijs, bezoekregeling, het uitwisselen van informatie. Dit geldt ook voor ouders die een geregistreerd partnerschap ontbinden.
Het is in het belang van de ontwikkeling van het kind om ook na de scheiding een band met beide ouders te onderhouden. Dit belang wordt ook genoemd in het Verdrag voor de rechten van het kind (artikel 9).
Het genoemde wetsvoorstel sluit aan op een wetswijziging die in 1998 is aangenomen die gezamenlijk gezag van de kinderen na scheiding, tot uitgangspunt maakt. Dit heeft positieve gevolgen gehad in die zin dat het percentage ouders dat gezamenlijk het gezag over hun kinderen bleven uitoefenen ruim werd verdubbeld.

Als er conflicten zijn rond een echtscheiding kan men als echtpaar een echtscheidingsbemiddelaar inschakelen of, in laatste instantie, naar de rechter stappen. Vaak zijn ouders echter zeer goed in staat om zelf afspraken te maken over de verzorging van hun kind(eren).
Vooruitlopend op aanname van het huidige wetsvoorstel heeft Conflictbemiddeling.nl een ouderplan uitgewerkt dat ouders daarbij kan ondersteunen. In dit plan worden ouders door een lijst van praktische vragen geleid die betrekking hebben op de dagelijkse gang van zaken rond het kind, financiële verantwoordelijkheden en keuzes in de opvoeding. Op www.ouderplan.nl kunnen scheidende ouders hiervan anoniem en kosteloos gebruik maken.

__________________________