Tsunami vs Sudan: hulpverlening onder de loep

Het klinkt als een understatement: de ene ramp is de andere niet. Direct na de eerste berichten over de tsunami waren de eerste hulpacties al op gang gezet. Bij andere humanitaire rampen - bijvoorbeeld de burgeroorlog in Sudan - is de belangstelling van hulporganisaties echter aanzienlijk minder. Hoe komt dat? Op donderdagochtend 29 september 2005 vindt op de Vrije Universiteit een forumbijeenkomst plaats over de vraag naar verschillen in hulpverlening na rampen.

De bijeenkomst worden ingeleid door dr. ir. G.E. Frerks, hoogleraar rampenstudies in Wageningen en verbonden aan het Centrum voor Conflict Studies van de Universiteit Utrecht. Recent verrichtte hij onderzoek naar de hulpverlening in de rampregio. Daarna is er een discussie tussen forum en publiek over de evaluatie van de hulpverlening, tien maanden na dato, en over hun visie op de verschillende reacties op natuurrampen en rampen als gevolg van menselijk handelen. De overige forumdeelnemers zijn ir. A.P. van Dijk (Samenwerkende Hulp Organisaties), ing. M.D. te Kulve (Artsen zonder Grenzen) en dr. M.M. Meijer (werkgroep Filantropie, VU). Ook zullen enkele vertegenwoordigers van een NGO uit India vertellen over hun ervaringen met de internationale hulpverlening na de tsunami-ramp. Voorzitter is prof. dr. J.W. Gunning, hoogleraar Ontwikkelingseconomie aan de VU.

De forumbijeenkomst maakt deel uit van het lustrumprogramma 125 jaar VU en is onderdeel van een lezingencyclus rond het thema 'Ontwikkelingssamenwerking in theorie en praktijk. De VU in de tropen'. Meer informatie is te vinden op www.feweb.vu/iko.