Gemeente Alphen aan den Rijn


Persbericht 70: Huiselijk geweld blijvend onderdeel van integraal veiligheidsbeleid

"Huiselijk geweld tast het gevoel van veiligheid aan. Het is een aantasting van persoonlijke integriteit. Het gaat niet alleen om lichamelijke en psychische gevolgen maar ook om de sociale gevolgen. En, huiselijk geweld is een delict." Dat zei burgemeester Nico Schoof, lid van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Hollands Midden, vandaag tijdens het REOS-zorgsymposium Huiselijk Geweld in Alphen aan den Rijn. Huiselijk geweld is en blijft daardoor een belangrijk aspect van het integraal veiligheidsbeleid van de gemeenten.

Hij gaf in zijn rede o.a. aan dat de gemeente aanvullende activiteiten heeft ondernomen om huiselijk geweld zoveel mogelijk te bestrijden. Daarbij is er speciale aandacht voor huiselijk geweld in allochtone gezinnen. Zo zijn de regionale brochures betreffende huiselijk geweld vertaald in het Turks en Marokkaans. Reden hiervoor is de drempel voor de doelgroep Nederlanders met een andere afkomst te verlagen. "Dit onderwerp is een taboe en uit de onderzoeken blijkt dat bij bepaalde culturen dat taboe nog groter is dan bij de gemiddelde Nederlanders," verklaarde Schoof.

Schoof gaf aan dat de beeldvorming over huiselijk geweld in de afgelopen jaren enorm is veranderd. "Het gaat niet meer over zielige vrouwtjes die geslagen worden, het gaat niet meer over een privé-kwestie waar wij onze handen vanaf trekken. Het accent ligt nu veel meer op preventie en behandeling van de daders en het hele gezin. Het gaat meer om de vraag om het geweld te helpen stoppen, en niet om de relatie te helpen stoppen. Er is een verschuiving in hoe wij naar dit onderwerp kijken. Het gaat ook om de link tussen plegers van huiselijk geweld en plegers van andersoortig geweld. Kunnen we bijvoorbeeld zeggen dat iemand die thuis slaat ook buitenshuis eerder (zinloos) geweld pleegt? Of, zoals een politieman eens zei: "zinloos geweld eindigt bij een geweldloos gezin".

Belangrijk aspect van het beleid is de continue zoektocht van de gemeente naar samenwerking met de partners om verantwoordelijkheden te delen. Integraal werk staat, zeker bij dit onderwerp, voorop. De gemeente Alphen aan den Rijn was de eerste gemeente die 4 jaar geleden (29 november 2001) het initiatief nam om samen met de regionale en relevante partners niet alleen huiselijk geweld regionaal aan te pakken, maar er ook vanuit de invalshoek integraal veiligheidsbeleid en het lokale volksgezondheidsbeleid naar te kijken. Geen enkele gemeente had toen op die manier zijn nek uitgestoken. De resultaten van de afgelopen vier jaar stonden op de agenda van het congres.

Bijlage:
Toespraak Burgemeester Nico Schoof