FNV

Nieuwe cao voor vleeswerkers, langere werkweek van de baan

Onder druk van dreigende acties is donderdag een akkoord gesloten over een nieuwe cao voor de vijftienduizend werknemers in slachterijen vleesverwerkende bedrijven.
De werkgevers hebben hun verslechteringsvoorstellen ingetrokken. De werkweek blijft 36 uur en de werknemers hoeven niet vaker dan eens in de vier welken op zaterdag te werken. Dat zou een gewone werkdag moeten worden als het aan de werkgevers had gelegen.

Een speciale commissie gaat zich buigen over verzoeken van werkgevers om op zaterdag te laten werken. Als daar toestemming voor komt, krijgt de werknemer 137 procent van het normale dagloon uitbetaald.

De leden van FNV Bondgenoten moeten zich nog uitspreken over het principeakkoord.

De cao loopt van 1 oktober 2004 tot 1 april 2007. Met terugwerkende kracht bedraagt loonsverhoging per 1 juli 2005 1,25 procent. In juli 2006 volgt nog een loonsverhoging van hetzelfde percentage. Het akkoord voorziet verder in een kinderopvangregeling.

In de zomer wezen de leden vaan FNV Bondgenoten nog een eindbod van de werkgever af. De vakbond organiseerde daarop opwarmacties bij twintig bedrijven. Bij een patatkraam voor de poorten van de bedrijven kregen werknemers informatie over het gerezen conflict.

Een week geleden sloot vakbondsvoorzitter Henk van der Kolk de campagne bij Dumeco in Boxtel af door patatjes oorlog uit te delen.

De opwarmacties maakten de werkgevers duidelijk dat ze maar beter alsnog een goede cao konden afsluiten omdat anders stakingen niet denkbeeldig zouden zijn. In de beslissende onderhandelingsronde haalden ze donderdag hun omstreden voorstellen van tafel.

Zo wilden de werkgevers van de zaterdag een gewone werkdag maken en de

zaterdagtoeslag met 12,5 procent verlagen. Nu kunnen werknemers nog kiezen

of ze op zaterdag willen werken. Straks komt er dus een beoordelingscommissie aan te pas.

Bovendien wilden de werkgevers de 36-urige werkweek ombouwen naar een vrij keuze tussen een 38, 39 of 40-urige werkweek. "daar waren we echt faliekant op tegen", zegt vakbondsbestuurder John Klijn. "Iedereen weet dat het werk vreselijk zwaar is en dat deze sector de hoogste WAO-instroom van het land heeft."