Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-628       |
|                                            |Arnhem|29 september   |
|                                            |,     |2005           |
VELUWE NA VIJF JAAR INSPANNING GROENER
Tussenevaluatie Veluwe 2010 stemt positief

De realisatie van het masterplan Veluwe 2010 blijkt een succesvolle aanpak te zijn voor een ecologische en economische kwaliteitsimpuls voor de Veluwe. Sinds de voortvarende start in 2000 is inmiddels in een periode van vier jaar ruim 90 miljoen euro geïnvesteerd in grote projecten op vooral ecologisch gebied. Dat blijkt uit de tussenevaluatie 2005 die Gedeputeerde Staten hebben uitgevoerd over de tot nu toe behaalde resulaten. Aansprekende projecten die inmiddels zijn opgepakt, zijn onder andere de aankoop en sanering van industrieterrein Renkum en het Kibo-terrein Hattem, realisering Veluwetransferium Nunspeet, veilig stellen Radio Kootwijk en 450 ha natuur, sanering Generaal Winkelmankazerne en sanering van drie campings in het kader van Groei & Krimp (Stakenberg, Gerritsfles en Groot Panorma). "Dankzij een krachtige samenwerking van Rijk, gebiedspartners en provincie en dito lobbynetwerk hebben we deze prachtige resultaten behaald. Deze tussenevaluatie is een bevestiging en een goede stimulans om nu even voortvarend door te gaan", aldus verantwoordelijk gedeputeerde Harry Keereweer.

Meer en minder succesvol
Bij de start van Veluwe 2010 waren de meeste projecten nog niet uitgewerkt en was er geen of nauwelijks financiële dekking. Uit de evaluatie blijkt inmiddels dat de uitwerking, financiële dekking en vaak ook de uitvoering van de overwegend ecologisch georiënteerde thema's zoals natuur, bos en landschap, landbouw en integraal waterbeheer vergevorderd zijn. Tot nu toe blijven projecten achter die voor de economische impuls van Veluwe 2010 moeten zorgen en de afstemming met verkeer. Het gaat hierbij om projecten Veluwetransferia, groei en krimp, grenzeloos fietsen, imagoverbetering en veiligheid, rust en passeerbaarheid van binnenwegen. Kansen liggen er om cultuurhistorie, naast natuur, verder te ontwikkelen als kwaliteitskenmerk van de Veluwe door imagoverbetering en de status van de Veluwe (Nationaal Landschap en eventueel werelderfgoedlijst). Ook op financieel gebied is er vooruitgang geboekt. De financiering van Veluwe 2010 vraagt volgens de huidige begroting nog circa 656 miljoen euro. Daarvan is ongeveer 478 miljoen (73%) gedekt en naar schatting 178 miljoen euro ongedekt. De grootste financiële bijdragen zullen afkomstig zijn van Rijk en provincie. Aanvullend zal worden gezocht naar bijdragen van EU en de Veluwepartners, zoals gemeenten, waterschappen, private partijen en derden. GS stellen voor om, naast de reguliere uitvoering van EHS en reconstructieplan, op de Veluwe prioriteit te geven aan de economische kwaliteitsimpuls, afstemming met verkeer, imagoversterking en cultuurhistorie.

Hoewel Veluwe 2010 zich richt op afronding van de projecten in 2010 is nu al duidelijk dat dat niet gerealiseerd kan worden. Volgens de huidige planning zullen veel projecten omstreeks 2015 worden afgerond. Reden hiervoor is dat deze projecten onderdeel uitmaken van de uitvoering van het reconstructieplan Veluwe en/of de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) waarvoor een lange uitvoerings- en financieringstermjin geldt (2015-2018). Op basis van de huidige planning van de projecten ziet de voortgang van Veluwe 2010 er als volgt uit:
- projecten die uiterlijk in 2006 worden afgerond: Veluwetransferium Nunspeet en Rheden, fietsknooppuntensysteem, vermindering grondwateronttrekking en sanering Generaal Winkelmankazerne.
- projecten die uiterlijk in 2010 worden afgerond: Hart van de Veluwe, 1e tranche aanleg ecoducten, nationaal natuureducatiecentrum, Radio Kootwijk en toekomst van militaire complexen.
- Projecten die na 2010 worden afgerond: groei en krimp, realisatie EHS en reconstructieprojecten.
- Projecten waarvan de voortgang en/of planning onduidelijk is: vier Veluwetransferia (Heerde, Apeldoorn, Stroe en Ede), fietstotaalplan, Apeldoorns kanaal, monitoring en toezicht.

Aanleiding tussenevaluatie
GS en betrokken partijen hebben na vijf jaar actieve uitvoering van Veluwe 2010 behoefte aan inzicht in de voortgang van Veluwe 2010. Hiervoor is de tussenevaluatie 2005 opgesteld. Hoofddoelstelling van deze tussenevaluatie is om GS, Rijk en betrokken gebiedspartners helder inzicht te geven in de geboekte resultaten tot nu toe, de voortgang en de resterende opgave van de thema's en projecten. In het masterplan 'Veluwe 2010, een kwaliteitsimpuls' is een ambitie geformuleerd voor een economische en ecologische kwaliteitsimpuls voor de Veluwe. De thema's van Veluwe 2010 richten zich op een kwaliteitsimpuls voor natuur, recreatie, verkeer, landbouw, waterbeheer, cultuurhistorie en organisatie en uitvoering.



Provincie Gelderland