Nederlandse Spoorwegen 29 september 2005

NS maakt rol in oorlog bespreekbaar

NS heeft vandaag publiekelijk gesproken over de rol die zij heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. President-directeur Aad Veenman sprak tijdens een bijeenkomst op station Muiderpoort in Amsterdam. In dat kader bood hij de Joodse gemeenschap en andere betrokken groepen verontschuldigingen aan voor het verlenen van medewerking door NS aan de deportaties uit Nederland.

Voor het Centraal Joods Overleg (CJO) was de bijeenkomst het startsein voor een landelijke postercampagne op stations. Het CJO tracht met de campagne de link te leggen met het heden. Het vraagt aandacht voor de Sjoa en wil zo bijdragen aan een samenleving zonder antisemitisme, racisme, en andere vormen van intolerantie. De bijeenkomst is georganiseerd in het kader van het 60-ste Bevrijdingsjaar. Station Muiderpoort was als locatie gekozen omdat vanaf dit station van oktober 1942 tot en met mei 1944 ruim elfduizend Joden zijn weggevoerd.

Aad Veenman legde uit waarom NS haar rol bespreekbaar maakt: "Door onze rol van toen te benoemen kunnen wij ook een pijnlijk hoofdstuk uit ons verleden afsluiten. Dan kunnen wij elkaar beter en met hernieuwd vertrouwen aankijken. Bovendien willen we ons samen, ook met de Joodse gemeenschap, op de toekomst van de huidige samenleving richten. Bijvoorbeeld door jongeren aan te spreken en hen te waarschuwen voor haat en fascisme dat in nieuwe gedaanten telkens weer opduikt. Zo krijgen onze ervaringen uit het verleden een zinvolle plek in het heden. Duidelijkheid en transparantie bieden houvast en evenwicht. Dat hoort bij een volwassen organisatie als NS met een belangrijke publieke rol, midden in de maatschappij."

Over het al of niet aanbieden van excuses zei Veenman: "Daar kun je over van mening verschillen. Het kan overkomen als een te gemakkelijk gebaar, als een zoveelste bijdrage aan de `sorry-cultuur.' En dat over een onderwerp dat zo precair is en zoveel emoties oproept, zowel in de Nederlandse samenleving als binnen ons bedrijf. Het is wellicht nooit goed. We spreken meer dan zestig jaar na dato. Ik kan in het hier en nu slechts uitlatingen doen die in de context van vandaag passen. Daarom bied ik nu toch uit de grond van mijn hart en in alle bescheidenheid namens de Nederlandse Spoorwegen mijn oprechte verontschuldigen aan, aan de Joodse gemeenschap en de andere betrokken groepen."
Noot aan de redactie
Op www.ns.nl is meer informatie te vinden over NS tijdens de Tweede Wereldoorlog, inclusief de volledige toespraak van Aad Veenman. De postercampagne van het CJO wordt ondersteund door een speciale website www.cjo.nl Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting NS via telefoonnummer (030) 235 70 70 of met het CJO via telefoonnummer (020) 301 84 84.

NS Groep N.V., Utrecht Handelsregister Utrecht 30124358

Datum 28 september 2005
Pagina 2/2

NS
NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland. De onderneming stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren via aantrekkelijke stations. NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor in Nederland. Hoofddoelstellingen van het beleid zijn: op tijd rijden, informatie verstrekken en service verlenen, bijdragen aan de sociale veiligheid, voldoende vervoerscapaciteit creëren en zorgen voor schone treinen en stations. NS verzorgt in Nederland dagelijks met zo'n 5.000 treinritten het vervoer van 1 miljoen reizigers. Daarvoor zijn 2800 rijtuigen met 240.000 zitplaatsen beschikbaar. In Nederland beheert NS 388 stations. In het Verenigd Koninkrijk exploiteert NS samen met haar Britse partner Serco twee vervoerconcessies: Mersey Rail rondom Liverpool en Northern Rail in het noorden van Engeland. NS biedt werk aan bijna 25.000 mensen. Het Nederlandse spoorwegnet is niet in handen van NS. Het beheer van de infrastructuur (rails, seinen, bovenleiding, etc.) en de railverkeersleiding zijn taken van ProRail. De Inspectie Verkeer en Waterstaat ziet toe op de spoorwegveiligheid in Nederland.


---- --