Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Meer aandacht voor kinderen met problemen door grotere verantwoordelijkheid gemeenten
|Datum         |
|29 september  |
|2005          |
|Nummer        |
|189           |

Kwaliteitsimpuls voor Operatie Jong door bredere aanpak jeugdzorg


De provincie Noord-Brabant hoopt, ter versterking van Operatie Jong, een grote bijdrage te krijgen uit de nieuwe jeugdzorgmiddelen die het Kabinet ter beschikking heeft. Hierdoor zullen de eigen gelden van de provincie kunnen worden gebruikt om de verantwoordelijkheid van de gemeenten te versterken. Nu worden deze middelen nog als aanvulling in de reguliere jeugdzorg ingezet.
Gemeenten krijgen, als het aan de Provincie Noord-Brabant ligt, een zwaardere verantwoordelijkheid om te voorkomen dat kinderen met problemen te laat in de jeugdzorg terecht komen. Dit vereist een grote samenwerking van gemeentelijk aangestuurde organisaties en voorzieningen als het Algemeen Maatschappelijk Werk en de GGD's. De provincie en de Brabantse gemeenten die meedoen in Operatie Jong willen nu met deze brede aanpak gaan werken.

Gedeputeerde Roel Augusteijn van Jeugdzorg presenteert deze aanpak hedenmiddag aan staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp (VWS) tijdens haar werkbezoek aan Halderberge in het kader van Operatie Jong.
Basis van het plan is het project "Casemanagement Nieuwe Stijl"dat is ontwikkeld door Bureau Jeugdzorg en is uitgeprobeerd in Tilburg.
De basis van dit project is het op gemeentelijk niveau laten samenwerken van hulpverleners en Bureau jeugdzorg. Nu werken deze vaak nog teveel langs elkaar heen. Door samenwerking kan een completere en snellere indicatie van de problemen gerealiseerd worden en een adequate vorm van hulp, via Bureau Jeugdzorg en zorgaanbieders, worden aangeboden. Bovendien worden kinderen en ouders niet meer met verschillende hulpverleners geconfronteerd.

De nieuwe aanpak betekent een inhoudelijke kwaliteitsimpuls voor Operatie Jong. Bundeling van dossiers is een groot voordeel van deze aanpak. Dit sluit volledig aan bij de doelstellingen van Operatie Jong waarin meer verantwoordelijkheid voor het jeugdbeleid bij de gemeenten moet liggen en gewerkt wordt aan 'ontschotting' in de jeugdzorg.
De aanpak moet gaan aansluiten op de ontwikkeling en vulling van een kindvolgsysteem zoals recent door staatssecretaris Ross-van Dorp is aangekondigd. Brabant wil hier graag een bijdrage aan leveren.

In Noord-Brabant doen Breda, Helmond, 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg, Halderberge, Cuijk en Uden mee aan Operatie Jong.