Mesos Medisch Centrum


29 september 2005

Mesos laat speciale brancard ontwikkelen

Kinderen met een gebroken bovenbeen al na één week naar huis

Kinderen t/m 4 jaar met een gebroken bovenbeen hoeven niet altijd operatief te worden behandeld, zoals dat bij oudere patiënten vaak wel het geval is. Volgens landelijke richtlijnen kunnen deze kinderen met goed resultaat behandeld worden door gedurende een periode van drie tot vijf weken tractie aan het been aan te brengen. Tractie is een systeem dat er voor zorgt dat er door middel van veren en gewichten van buitenaf een continue en stabiele kracht op het gebroken been wordt uitgeoefend. Hierdoor blijft het gebroken bot op zijn plek waardoor het in de juiste stand aan elkaar groeit. Het instellen van een tractiebehandeling vraagt vaak een groot aanpassingsvermogen van het kind en het gezin. Het kind moet namelijk meestal deze hele periode opgenomen worden in het ziekenhuis. Hierdoor wordt het gezin langdurig ontwricht.

Om in deze situatie verandering aan te brengen heeft het Mesos Medisch Centrum het protocol thuistractie ontwikkeld. Zo is bijvoorbeeld het transport van een kind in tractie niet eenvoudig. Het Mesos Medisch Centrum heeft hiertoe een speciale brancard laten ontwikkelen waarop het kind veilig en zonder problemen met matras en tractie van en naar het ziekenhuis in een ambulance vervoerd kan worden. Het kind wordt bovendien ook thuis gedurende de hele tractiebehandeling op deze brancard verzorgd. Overtillen op een ander matras of het opnieuw instellen van de apparatuur thuis is dus niet meer nodig.

Het protocol is opgesteld na uitvoerige samenspraak tussen chirurgen, kinderartsen, kinderverpleegkundigen en gespecialiseerde thuiszorg teneinde de behandelperiode zo goed mogelijk te laten verlopen.

Thuistractie als behandeling van bovenbeenbreuken bij jonge kinderen heeft in het Mesos Medisch Centrum de voorkeur. Wel is het zo dat de thuisbehandeling van de ouders ook thuis nog een grote inzet vraagt en niet ieder type bovenbeenbreuk geschikt is om door middel van tractie te worden behandeld.

terug