Veel zware drinkers op schoolfeesten

Stap

STAP: aantal scholen dat alcohol schenkt lijkt toe te nemen

Ruim tweederde van de leerlingen drinkt alcohol op hun schoolfeest. Van deze groep drinkt de helft van de leerlingen (51%) meer dan 5 glazen alcohol; 1 op de 8 (12%) drinkt meer dan 10 glazen alcohol.
Schoolfeesten worden bezocht door leerlingen vanaf 12 jaar. Van de leerlingen die nog geen 16 jaar zijn, drinkt de helft (51%) alcohol op schoolfeesten. Van de drinkers onder de 16 kan tweederde (64%) zelf alcohol kopen op het schoolfeest. Deze cijfers blijken uit het onderzoeksrapport 'Drinken op school' van STAP onder 450 leerlingen van 50 scholen voor het voortgezet onderwijs verspreid over Nederland.

Horeca favoriete plek voor schoolfeesten
Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid van de scholen (59%) haar feesten in een discotheek of café organiseert. Schoolfeesten worden dikwijls afzonderlijk georganiseerd voor de onderbouw en de bovenbouw. Eén op de vijf scholen (20%) organiseert het schoolfeest gezamenlijk voor de onder- èn bovenbouw in een discotheek of café.
Drie van de vier onderzochte scholen (76%) schenkt op schoolfeesten voor haar leerlingen alcoholhoudende drank. Vooral bier en in mindere mate mixdranken zijn populair. Uit eerder onderzoek (2002) bleek dat iets meer dan de helft (53%) van de toen onderzochte scholen alcohol schonk op schoolfeesten (VWS, 2002).
Op grond hiervan vermoedt STAP dat het aantal scholen dat alcohol schenkt op schoolfeesten de laatste paar jaar is toegenomen.


1 op de 3 bezoekers van een schoolfeest aangeschoten naar huis Op een schoolfeest drinkt 72% van de jongens en 63% van de meisjes alcohol. Van de groep leerlingen onder de 16 jaar drinkt iets meer dan de helft (51%) alcohol op het schoolfeest.
Van de jongeren die alcohol drinken drinkt 14% (voornamelijk meisjes) tussen de 0-2 glazen op een schoolfeest. Ruim eenderde (35%) drinkt 2-5 glazen. Zwaar drinken of binge-drinken (5 glazen alcohol of meer per gelegenheid) komt voor bij 51% van de (drinkende) bezoekers van een schoolfeest. Van hen drinkt 39% 5 tot 10 glazen en 12% (voornamelijk jongens) meer dan 10 glazen. Populair samengevat betekenen deze cijfers dat ongeveer 1 op de 3 leerlingen die een schoolfeest bezoekt aangeschoten of dronken naar huis gaat.

Helft van de jongeren onder de 16 drinkt alcohol op een schoolfeest Van de ondervraagde jongeren onder de 16 jaar zegt iets meer dan de helft (51%) alcohol te drinken op een schoolfeest. Tweederde van alle ondervraagde leerlingen geeft aan dat het niet moeilijk is op hun schoolfeest alcohol te kunnen kopen als je nog geen 16 jaar bent. Een op de vier jongeren (24%) geeft aan wel eens alcohol mee te nemen naar een schoolfeest. Meer jongens (45%) dan meisjes (31%) geven aan voorafgaande aan het schoolfeest wel eens alcohol te drinken (indrinken).
De meeste scholen (58%) hanteren de (wettelijke) regel dat aan jongeren onder de 16 jaar geen alcohol mag worden verkocht. Van de overige scholen geldt bij 32% dat alleen aan leerlingen van de bovenbouw alcohol wordt verstrekt. Het gevolg is dat op deze scholen ook de aanwezige 15-jarigen alcohol wordt verstrekt. De rest van de scholen (10 %) hanteert geen regels.

Drinken onder schooltijd
Eén op de zes jongeren (16%) geeft aan wel eens alcohol te hebben gedronken in een tussenuur of pauze. Dit aantal is onder meisjes en jongens even groot. Een kwart van de jongeren (25%) geeft aan dat er wel eens een klasgenoot aangeschoten in de klas zit. Het komt zelden voor dat een aangeschoten leerling uit de klas wordt gestuurd.

Utrecht, 29 september 2005

Einde persbericht

Bronnen

-Mulder, J. (2005). Drinken op school. Utrecht: STAP
-Broersen, S. (2002). Alcoholverstrekking op scholen. Leiden: Research voor Beleid.

STAP (Stichting Alcoholpreventie)
Informatie: Ir. W.E. van Dalen, directeur

STAP pleit voor een daadkrachtig alcoholmatigingsbeleid van de overheid en zet zich in voor reclamebeperking en objectieve voorlichting.

STAP (Stichting Alcoholpreventie)
Ravellaan 88
3533 JP Utrecht
Postbus 8181
3503 RD Utrecht
T: 030-6565041
F: 030-6565043
E: stap@alcoholpreventie.nl
I: www.alcoholpreventie.nl

www.alcoholreclame.nl
www.alcoholenopvoeding.nl
www.alcoholenzwangerschap.nl
www.alcoholbeleid.nl