Ingezonden persbericht


Advertenties Gelderse Milieufederatie roepen gemeenten op spoed te maken met windenergie

Arnhem, 28 september 2005

Op donderdag 29 september verschijnen drie eenmalige advertenties* in dagblad De Gelderlander. Hierin roept de Gelderse Milieufederatie (GMF) Nijmegen, Buren en Groenlo op om de kansen die in deze gemeenten liggen voor windenergie zo snel mogelijk te verzilveren. De GMF doet deze unieke oproep omdat zij het jammer vindt dat deze voor windenergie geschikte locaties na jaren van praten en onderzoeken nog steeds niet benut worden. 15.500 gezinnen zouden met de drie locaties opgeteld van schone stroom kunnen worden voorzien. Hiervoor zijn maar 14 molens nodig. Hoe lang laten gemeenten de wind nog wegwaaien?


* Onderaan deze tekst vindt u de advertentieteksten

De GMF heeft juist voor deze drie locaties gekozen omdat de kansen voor windenergie hier optimaal zijn. Er is brede steun van provincie (in het nieuwe streekplan), regio (in gezamenlijk opgestelde duurzame energie plannen) en natuur- en milieuorganisaties (uitgesproken in brieven). En initiatiefnemers staan klaar om te investeren in de windmolenparken. Het wachten is nog op de gemeenten.

Nijmegen
In Nijmegen gaat het om vijf molens langs de A15 (De Grift), goed om naar schatting 6.000 gezinnen van schone stroom te voorzien. Hier zijn de windmolens zelfs toegezegd bij het aantreden van het college en ook een meer dan ruime raadsmeerderheid heeft zich pas nog uitgesproken voor de snelle komst van windmolens naar de 'schoonste gemeente van Nederland'. In de MER-studie voor de Waalsprong van 2003 zijn de gevolgen al in kaart gebracht. Er zijn in ieder geval twee serieuze initiatiefnemers die klaar staan om aan de slag te gaan. Hoogste tijd dus, wat de GMF betreft, om de daad bij het woord te voegen en er voor te zorgen dat Nijmegen de wind niet langer zomaar weg laat waaien.

Buren
In Buren kan gemakkelijk aangesloten worden op het geplande windmolenpark bij Echteld in buurgemeente Nederbetuwe door de lijn van vier molens langs de A15 door te trekken op Burens grondgebied met vier extra molens. Zonder dat de impact op het landschap veel groter wordt, kan de opbrengst verdubbelen tot 9.000 huishoudens. Een initiatiefnemer wil daar graag in investeren. Maar dan moet de gemeente Buren wel meewerken. Buren wees eerder de locatie Amsterdam Rijn Kanaal af en initieerde een regionaal onderzoek naar duurzame energie mede om te kijken waar wel geschikte locaties voor windenergie zijn. Een van de uitgangspunten die uit de studie kwam is: liever weinig parken met veel molens dan veel parken met weinig molens. Verdubbeling van het geplande park langs de A15 past uitstekend in deze lijn.

Groenlo
Vijf jaar geleden was al uit onderzoek bekend dat regionaal bedrijventerrein De Laarberg in Groenlo goede mogelijkheden biedt voor het plaatsen van windmolens. Toen waren windmolens op Achterhoekse bedrijventerreinen nog vooral theorie. Zutphen toont aan dat het niet bij theorie hoeft te blijven. Deze zomer werden op bedrijventerrein De Mars al twee molens geplaatst en de derde volgt voor het eind van het jaar. Op De Laarberg is zelfs ruimte voor naar schatting vijf molens die 5.000 gezinnen van schone Achterhoekse stroom kunnen voorzien. Het is een van de weinige geschikte locaties voor windenergie in de Achterhoek (samen met onder andere Netterden). Het zou dan ook jammer zijn, zo vindt de GMF, als Groenlo die mogelijkheid nog langer onbenut laat.

GMF directeur Volkert Vintges licht de unieke advertentie-actie toe: 'Wij vinden zorgvuldigheid bij de keuze voor windmolenlocaties van groot belang. Maar als er ondertussen jaren van praten en onderzoeken achter de rug zijn, wordt het een keer tijd om spijkers met koppen te slaan. Er is in Gelderland zeker ruimte voor tien windparken van gemiddeld vijf molens, samen goed voor de provinciale doelstelling van 100 megawatt, oftewel om minstens 50.000 Gelderse gezinnen van schone stroom te voorzien. Maar lang niet alle potentiële locaties zijn geschikt voor windmolens. Zo werd onlangs bekend dat Defensieradars de nodige locaties in de weg zitten. Andere zijn vanuit het oogpunt van natuur en landschap ongewenst. Dan is het dus extra jammer als geschikte locaties traag ontwikkeld worden. De provincie heeft haar huiswerk gedaan en een duidelijk streekplan opgesteld. Natuur- en milieuorganisaties hebben hun voorkeuren uitgesproken. Initiatiefnemers staan zelfs in de rij. Nu is het aan de gemeenten om voortvarend met windenergie aan de slag te gaan. Hoe lang laten zij de wind nog wegwaaien?'

Advertentieteksten (verschijnen in De Gelderlander van donderdag 29 september)

Hoe lang laat Nijmegen de wind nog wegwaaien?

Na jaren van praten en onderzoeken zijn de beloofde vijf windmolens langs de A15 (De Grift) er nog steeds niet. Het windmolenpark kan genoeg schone stroom leveren voor 6.000 gezinnen. Een overweldigende raadsmeerderheid is voor, provincie en regio zijn voor en natuur- en milieuorganisaties zijn voor. Initiatiefnemers staan in de rij. Het wachten is nog op de gemeente Nijmegen.

Hoe lang laat Buren de wind nog wegwaaien?

Culemborg heeft een primeur: het eerste windpark in rivierenland. Drie windmolens maken schone stroom voor 3.200 gezinnen. Het tweede park is gepland bij Echteld. De opbrengst hiervan kan verdubbelen tot 9.000 gezinnen als Buren meewerkt aan vier extra molens langs de A15.

Hoe lang laat Groenlo de wind nog wegwaaien?

Zutphen heeft een primeur: het eerste windpark in de Achterhoek. Drie windmolens maken straks midden op industrieterrein De Mars schone stroom voor 3.300 gezinnen. Ook op regionaal bedrijventerrein De Laarberg in Groenlo is genoeg ruimte voor windmolens. Hier kunnen zelfs 5.000 gezinnen voorzien worden. Dat is al vijf jaar bekend.

Meer informatie
Zie www.geldersemilieufederatie.nl of bel ons op onderstaand telefoonnummer.

Dit persbericht is verzonden door:
Gelderse Milieufederatie
Eric van Kaathoven
Communicatie en duurzame energie
Jansbuitensingel 14
6811 AB Arnhem
tel. 026 351 50 69
tel. 06 48 96 44 78