Ecologische effecten van gifstoffen in het milieu zijn goed te voorspellen
Promotie Ecotoxicologie
donderdag 29 september 12.00 uur
Door de enorme toename van industriële en agrarische activiteiten (sinds ongeveer 1850) wordt het milieu steeds meer blootgesteld aan giftige stoffen. Rond 1970 groeide het besef dat deze gifstoffen een bedreiging kunnen vormen voor ecosystemen en biodiversiteit. Tegenwoordig kunnen de ecologische gevolgen van blootstelling aan gifstoffen op realistische wijze voorspeld worden. Dick de Zwart beschrijft in zijn proefschrift deze voorspellingsmodellen. Bij milieurampen waarbij grote hoeveelheden gif in de natuur terechtkomen, zijn de effecten goed waarneembaar door bijvoorbeeld vissterfte. Een veel gebruikelijker vorm van milieuverontreiniging is de overal voorkomende belasting met lage concentraties van een grote aantal gifstoffen. De subtiele veranderingen in soortensamenstelling die hierdoor kunnen optreden, zijn veel minder makkelijk waarneembaar, maar kunnen met de ontwikkelde methoden wel worden voorspeld. Een mooi voorbeeld is de uitgevoerde voorspelling van de ecologische effecten van het bestrijdingsmiddelengebruik in Nederlandse kavelsloten.
D. de Zwart: Impact of Toxicants on Species Composition of Aquatic Communities: Concordance of Predictions and Field Observations. Promotor is prof. dr. W. Admiraal.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail
Universiteit van Amsterdam