Ingezonden persbericht
Utrecht, woensdag 28 september 2005
Nederlandse werkgevers nog niet gereed voor vergrijzing
Werkgevers zijn zich bewust van demografische veranderingen in de toekomst en verwachten knelpunten op de arbeidsmarkt. Niettemin nemen ze liever vrouwen, allochtonen of gehandicapten in dienst, dan oudere werknemers. Hoewel werkgevers zich bewust lijken van de noodzaak om maatregelen te treffen, zullen zijn vooralsnog gestimuleerd moeten worden om woorden in daden om te zetten.
Dat zijn de uitkomsten van de bijeenkomst Demografisch veranderingsmanagement: noodzaak en toekomst, waarin leeftijdsexperts uit verschillende landen in Amsterdam discussieerden over de toekomst van Europa. Daarbij werd het beleid van de Europese Commissie onder de loep genomen, evenals de maatregelen die door de Nederlandse overheid worden getroffen. De Universiteit Utrecht presenteerde de eerste uitkomsten van onderzoek naar de houding van werkgevers, uitgevoerd in het kader van het project Fair Play for older Workers.
Volgens de laatste Europese cijfers zal tussen nu en 2030 het aantal 65plussers stijgen met ruim 52%, terwijl de leeftijdsgroep 15-64 jaar krimpt met 7%. In 2020 zal Nederland 6,7 miljoen 50 plussers tellen, een groei van 40% vergeleken met het huidige aantal. Tegelijkertijd ontgroent Nederland en neemt de instroom van jongeren op de arbeidsmarkt af.
De Europese Commissie probeert de Europese lidstaten te overtuigen van de grote invloed die demografische veranderingen op de samenleving zullen hebben. Daarom moet gestimuleerd worden dat mensen langer blijven werken. En om langer werken mogelijk te maken, moeten bedrijven geloven in de toegevoegde waarde van oudere werknemers en investeren in menselijk kapitaal. Zover lijkt het vooralsnog niet te zijn.
Meer informatie over Fair Play for older workers en het programma Demografisch veranderingsmanagement vindt u op www.vandoornehuiskes.nl Van DoornHuiskes coördineert Fair Play for older workers in Nederland.
Noot voor de pers
Voor meer informatie over de bijeenkomst en Fair Play for older workers kunt u contact opnemen met Wilma Henderikse telefoon 030 2333361 of wilma.henderikse@vandoornehuiskes.nl
Een initiatief van Fair Play UK,
Expertisecentrum LEEFtijd, Universiteit Utrecht en VanDoorneHuiskes
---- --