FNV

Spoorbeveiligers koelen woede met bezetting kantoor Corera

Woedende spoorbeveiligers hebben woensdagmiddag tussen vier en vijf uur het kantoor van hun werkgever, detacheringsbedrijf Corera in Arnhem, bezet. Met journalisten en een camera van TV Gelderland als getuigen vroegen ze hun directeur om opheldering over hun loonvorderingen.
FNV Bondgenoten nam de wilde actie over om de heftige emoties zoveel mogelijk in goede banen te leiden. Gehuld in vakbondshesjes en bewapend met spoorvlaggen stormden vijftien werknemers de directiekamer binnen waar een van de collega's een afspraak had.

De werknemers zijn woedend omdat Corera wel reïntegratiesubsidies opstrijkt maar de beloofde scholing tot spoorbeveiliger niet geeft. Het detacheringsbedrijf houdt zich bovendien niet aan de cao railinfra en overtreedt de Arbeidstijdenwet.

Vroeger letten NS-medewerkers op bij onderhoudswerk aan het spoor. Maar uit bezuinigingsoverwegingen is dit werk uitbesteed aan de detacheerder.

Onlangs stapten vijftien medewerkers met onmiddellijke ingang over naar een concurrent. "Ze hadden wel een concurrentiebeding", vertelt vakbondsbestuurder Rob Philippo, "maar die gold natuurlijk niet meer omdat Corera niet aan zijn betalingsverplichtingen voldeed."

FNV Bondgenoten bereidt loonvorderingen voor en heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat gevraagd te onderzoeken of spoorbeheerder ProRail wel juist heeft gehandeld door de beveiliging zo onzorgvuldig via detachering te regelen.

De druppel die de emmer deed overlopen was een schriftelijke aanmaning van Corera aan een werkgever om de kosten van een verloren fluitje ( à raison van vijf euro) te vergoeden. Dat was het vuurtje dat de werknemers woensdag tot hun wilde actie bracht.

"Mensen zien dat oude veiligheidsschoenen die niet zijn ingeleverd, gekort worden op de eindafrekening, terwijl ze zelf nog veel geld van Corera tegoed hebben", zegt Philippo die de directie een petitie aanbood. De werkgever stond de actievoerders koel te woord en beloofde beterschap. Bij het verlaten van het pand werden de bezetters door Corera gefotografeerd.