Fractie PvdA Rotterdam

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Schriftelijke vragen cf art. 19 van het Reglement van Orde

Betreft:

Vragen PvdA Rotterdam over voorlichtingsoffensief zorgtoeslag

Rotterdam, 28 september 2005

Geacht College,

Op 1 januari 2006 wordt de nieuwe zorgverzekeringswet ingevoerd. De gemiddelde premie voor de basisverzekering komt op gemiddeld E1.100,-. Met de gelijktijdige invoering van de zorgtoeslag, een ingewikkelde compensatieregeling voor de gestegen premies, dreigt dit kabinet een bureaucratisch systeem in het leven te roepen, dat vooral bij kwetsbare groepen tot problemen kan leiden. Rotterdam zal daar bij uitstek de gevolgen van ervaren.

Een aantal maatschappelijke organisaties vraagt zich bezorgd af of een groot aantal ouderen, migranten en bijstandsklanten wel (op tijd) de zorgtoeslag zal aanvragen. Een groot aantal wethouders Sociale Zaken vreest dat bijstandsgerechtigden zich als gevolg hiervan niet kan verzekeren en aankloppen bij de sociale dienst voor bijzondere bijstand. Het is verder de vraag of de zorgtoeslag in alle gevallen wel besteed zal worden aan het betalen van de premie voor de basisverzekering. De druk op de schuldhulpverlening zou wel eens kunnen stijgen. Wethouder Bolsius heeft hier al eerder zijn zorgen over geuit in het opinieartikel "Gemeenten in de knel door zorgwet" (NRC Handelsblad, 19 juli 2005).

Rotterdam is een stad met veel armoede. Er zijn veel mensen rond het minimum die wel recht hebben op bepaalde voorzieningen, maar daar geen gebruik van maken. Het is daarom belangrijk om bekendheid te geven aan voorzieningen en regelingen voor huishoudens met een inkomen rond het minimum. Met veel kwetsbare groepen in de stad kom je er niet met alleen de standaardvoorlichting. De PvdA fractie vindt dat de gemeente Rotterdam een eigen verantwoordelijkheid heeft om Rotterdammers te voorzien van informatie en eventuele hulp bij het invullen van formulieren. Ook bij de invoering van de nieuwe zorgwet en de zorgtoeslag.


1. Is het College bereid een Rotterdams voorlichtingsoffensief voor de zorgtoeslag te starten? Dit om ervoor te zorgen dat Rotterdamse burgers hun zorgtoeslagformulieren op tijd en goed ingevuld inleveren. Denk daarbij aan het starten van een meldpunt, het starten van een voorlichtingscampagne en de (her-) oprichting van een formulierenbrigade.
2. Welke stappen onderneemt het College nu al om financiële problemen van burgers bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel te voorkomen?
3. Steunt u het betoog van een aantal wethouders Sociale Zaken om de zorgtoeslag direct in de kas van de Sociale Dienst te storten? Dit om te garanderen dat de toeslag besteed wordt aan datgene waarvoor hij bedoeld is (Binnenlands Bestuur, 23 september 2005).
4. Hoe ver is het college gevorderd met de uitbreiding van het concept van de ouderenteams uit het district Noordrand? Ziet het College nog een rol voor deze teams weggelegd in de voorlichting over de zorgtoeslag?

Met vriendelijke groet,

Jantine Kriens

Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam T: 010-417 2105 F: 010-4120845 E: pvda@stadhuis.rotterdam.nl


---- --