CDA 28-09-05 Verruiming van beheer en schadebestrijding in flora en fauna-wet

Schade binnen het werkgebied van de wildbeheereenheid kan voortaan effectiever worden aangepakt.

Vanmiddag sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich uit voor een amendement Schreijer-Pierik c.s. dat hiertoe oproept. Schreijer: Verruiming van de mogelijkheden tot beheer en schadebestrijding is voor het CDA noodzakelijk. Op deze wijze kan schade aan gewassen en fauna gebiedsgericht, en met lokaal maatwerk worden bestreden en voorkomen.

De minister gaf aan dat onder schade ook schade in het komende seizoen komt te vallen. Door het amendement zal de WBE (het samenwerkingsverband van jagers, de wildbeheereenheid), het lokale samenwerkingsverband van jagers, een wettelijke status binnen krijgt de flora en faunawet.

Daarnaast drong de CDA fractie aan op een voortvarende aanpak van de woelrat. Deze dieren richten in het zuiden van het land ernstige schade toe aan fruitbomen. Ook moet haast gemaakt worden met het aanpakken van buizerds die wandelaars en kinderen hebben aangevallen, onder meer in Friesland en Overijssel', aldus Schreijer.

De minister zegde toe aan te zetten tot snel ingrijpen indien zich nieuwe incidenten voordoen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het sneller toestemming te verlenen voor het verplaatsen van nesten.