Ingezonden persbericht
AZIATISCHE LEEUWEN IN BLIJDORP PRIMEUR VOOR NEDERLAND
Diergaarde Blijdorp heeft eindelijk weer leeuwen zichtbaar voor het publiek! En nog heel bijzondere ook. In dierentuinen is meestal de Afrikaanse leeuw te zien, maar Blijdorp heeft nu als eerste dierentuin in Nederland een paartje Aziatische leeuwen: de twaalfjarige Midas uit Paignton Zoo en zijn jonge blom Jasdon (twee jaar) uit de dierentuin van Dudley. Er zijn slechts kleine verschillen tussen de Afrikaanse en de Aziatische leeuw. Zo heeft de Aziatische leeuw manen die doorlopen tot onder langs zijn buik. Maar het belangrijkste verschil is dat de Aziatische leeuw veel zeldzamer is. In het wild komt hij alleen nog voor in het Gir reservaat in India.
Midas en Jasdon hebben eerst twee maanden achter de schermen vertoefd en zijn sinds deze week voor het eerst aan elkaar voorgesteld. De eerste kennismaking verliep niet echt zachtzinnig, maar kan wel als 'normaal' leeuwengedrag worden beschouwd. Het vrouwtje deelde namelijk meteen een klap uit aan het mannetje en kreeg er spontaan een terug. Na wat rake klappen over en weer uitgedeeld te hebben, begrepen beide leeuwen wat ze aan elkaar hadden en keerde de rust weer terug. Sindsdien leven ze overdag vreedzaam naast elkaar op het buitenterras.
Tot in de eerste eeuwen na Christus hadden leeuwen een enorm verspreidingsgebied. Ze kwamen voor in vrijwel geheel Afrika, in West-Azië en zelfs in een deel van Europa. Door de vernietiging van hun leefgebied als ook de plezierjacht op leeuwen, nam hun aantal geleidelijk af. Sommige ondersoorten stierven zelfs helemaal uit, zoals de Kaapse leeuw (in 1865), de Berberleeuw (sinds 1920) en de Perzische leeuw (1930). In India gebeurde bijna hetzelfde, alleen in een klein bosgebied in West-India, het Gir forest, bleef een kleine groep over. Tot op de dag van vandaag komen daar nog steeds een paar honderd leeuwen voor.
In het begin van onze jaartelling leefde de Aziatische leeuw overigens in een min of meer aaneengesloten leefgebied van Griekenland via Turkije en Syrië naar Irak , Iran en van Pakistan tot in Noord-India..
De leeuw waar in de bijbel over gesproken wordt (denk aan'Daniël in de leeuwenkuil') is dus deze Aziatische leeuw. En ditzelfde geldt voor de afbeelding van Alexander de Grote met leeuw. Het is zelfs zeer waarschijnlijk dat de leeuwen die in de Romeinse arena's werden gehouden om te vechten met gladiatoren, maar ook om christenen te doden, voor een belangrijk deel Aziatische leeuwen waren. Nu, anno 2005, zijn deze vrijwel volledig uitgeroeid, behalve een groep in het Gir-forest.
HERCULES REUZENRUPSEN:
PRIMEUR VOOR BLIJDORP
In de vlindertuin van Diergaarde Blijdorp zijn sinds kort reuzenrupsen te zien van de Herculesmot. De rupsen hebben een lengte van ruim 15 centimeter. Het is voor het eerst dat deze soort in Blijdorp is te zien en ook in andere vlindertuinen is het een zeldzaamheid. Diergaarde Blijdorp heeft eerder wel ervaring opgedaan met het opkweken van andere 'reuzen-motten' , zoals de tropische nachtpauwogen of Madagascar komeetstaartmotten.
Begin augustus ontving Blijdorp eitjes van een kweker uit Engeland. Hieruit kropen al snel de eerste rupsjes (van nog geen centimeter!) die zich tegoed doen aan de bladeren van een gewone 'ligusterheg'. Nu, ruim zes weken later, zijn de rupsen 10-14 centimeter lang en kunnen nog verder doorgroeien tot ze 17 centimeter groot zijn.
Herculesmotten behoren samen met nog een paar andere soorten tot de grootste vlinders ter wereld. Ze komen voor in Papoea Nieuw-Guinea en in het noordelijke deel van Australië.
De eieren komen na 25 dagen uit, de rupsen groeien ruim 80-120 dagen voordat ze van een zijden draad een cocon spinnen en zich daarin verpoppen. Na 2 tot 3 maanden komt hieruit de mot tevoorschijn met een spanwijdte van 25-30 cm. Vrouwelijke Herculesmotten hebben bijzonder brede vleugels, terwijl de mannetjes opvallen door extreem lange 'staarten' aan hun achtervleugels. De motten zelf leven erg kort, minder dan 10 dagen! Om de motten te zien moeten we nog even geduld hebben. Natuurlijk hopen we dat we mannetjes en vrouwtjes mogen verwelkomen om te proberen de kweek voort te zetten.
DRIE JONGEN BIJ KOEDOES
De koedoe-antilopen in Blijdorp hebben de afgelopen weken maar liefst drie jongen gebaard. Dit betekent dat alle vrouwtjes nu een jong hebben. Twee hebben al ervaring met het moederschap, een derde werd voor het eerst moeder. Zij heeft zichtbaar moeite om het jong te voeden. Normaal gesproken had de kleine dit misschien niet gered, maar gelukkig is dat nu geen enkel probleem. De twee andere melkdragende vrouwtjes hebben hun diensten al snel aangeboden. Het jong, Riana geheten, wordt nu dus door drie 'moeders' gezoogd! De andere jongen heten Stella en Fabo.
BOTANISCH BINNENSTE BUITEN:
In de herfstvakantie organiseert Diergaarde Blijdorp wederom activiteiten onder de noemer 'Binnenste Buiten'. Bezoekers kunnen op plekken komen waar ze normaliter niet naar binnen mogen. Dit jaar staan niet de dieren, maar de planten in Blijdorp centraal. Blijdorp is namelijk ook een officieel erkende botanische tuin. Aan bod komen bijvoorbeeld vleesetende planten, kleurige orchideeën en enorme bomen. Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld het speciale voederuurtje bij de vleesetende planten om 13 uur en 16 uur.
Er zijn diverse infopunten waar medewerkers allerlei botanische wetenswaardigheden vertellen, bijvoorbeeld bij de cactussen in het Oceanium (zee van Cortez), bij de ontdekboom in het olifantengebouw en bij de passiebloemen in de vlinderkas. In de zaadkamer, waar ook de vleesetende planten zijn te vinden, verzamelt de botanische afdeling allerlei zaden uit de hele wereld om ze vervolgens zelf op te kweken. Ook de opvallende Victoria Amazonica, ook wel koningin der waterlelies genoemd, wordt opgekweekt uit een minuscuul zaadje. Voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar is er een gratis speurtocht over bloemen en planten. Deze tocht brengt ze naar diverse plekken achter de schermen. De activiteiten van Binnenste Buiten worden georganiseerd in de week van zaterdag 15 t/m zondag 23 oktober; op woensdag 26 oktober en in het weekend van 29 en 30 oktober).
Overigens is het aanbod in rondleidingen sinds deze maand uitgebreid met een speciale groene rondleiding. Zie www.diergaardeblijdorp.nl
---
Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer
Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 427