Reductie administratieve lasten horeca slechts 11%
Cultuurverandering bij overheden vereist, vooral bij VWS en lokale overheden
WOERDEN, 28 september 2005 - Het kabinet geeft aan dat de doelstelling om de administratieve lasten voor bedrijven met 25% te verminderen wordt gehaald. Onderzoek van het EIM* toont echter aan dat de huidige plannen voor de horeca slechts een reductie van 11% tot gevolg hebben. Dit terwijl de horeca al de zwaarst belaste sector in ons land is. Meer dan de helft van de administratieve lasten wordt veroorzaakt door regelgeving vanuit het Ministerie van VWS (Warenwet en Drank- en Horecawet), terwijl het juist dit ministerie is, dat nagenoeg geen reducties in petto heeft. "Onacceptabel", aldus directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland, "VWS verschuift het probleem hiermee naar de andere ministeries, die hun lasten-druk nu moeten halveren, om toch de doelstelling van 25% te halen".
Voor de Warenwet verschuilt VWS zich achter centrale regelgeving in Europa die nota bene met Nederlandse inbreng tot stand is gekomen. De huidige Warenwet kent nu eisen die zijn opgesteld voor voedselproducerende bedrijven, waarbij moet worden gewerkt volgens een HACCP-systeem. Ook horecaondernemers moeten werken volgens deze procedures die schriftelijk moeten worden bijgehouden en leiden tot een overdaad aan registraties en administratieve lastendruk. Koninklijk Horeca Nederland vindt dat wordt voorbijgegaan aan het ambachtelijke karakter van de bedrijfstak en de enorme diversiteit van de producten en ondernemingen. Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen productie van voedingsmiddelen en bereiding voor nuttiging ter plekke. De standaardisatie zoals in voedselproducerende fabrieken kan in de horeca nooit bereikt worden. De horeca heeft nu zelf het initiatief genomen om de Hygiënecode voor de horeca te vereenvoudigen. Hierbij is een constructieve houding vanuit het Ministerie van VWS en de Voedsel Waren Autoriteit (VWA) vereist en een cultuurverandering noodzakelijk.
Ook in de Drank- & Horecawet worden de eisen en verantwoordelijkheden voor ondernemers steeds meer aangescherpt. Wanneer jongeren onder de 16 jaar alcohol nuttigen is alleen de ondernemer strafbaar. Ook wordt het in de praktijk niet toegestaan om zelf dranken te mixen voor 16 en 17 jarigen of kookboeken te verkopen. Alcoholmisbruik door jongeren neemt alleen maar toe. Sportkantines, buurthuizen en jongerencentra staan nauwelijks onder toezicht en tegen excessief drankmisbruik tijdens illegale feesten, in tenten, hokken en keten wordt vrijwel niets gedaan. Minder bemoeizucht vanuit de wetgever en strafbaarstelling van jongeren bij alcoholgebruik zouden veel ergernis en problemen wegnemen. Helaas neemt VWS de kant-en-klare verbetervoorstellen van Koninklijk Horeca Nederland niet over. Als klap op de vuurpijl voert de VWA een nieuwe registratieplicht in voor de bedrijven en wil de VWA de kosten voor inspecties doorberekenen aan de ondernemers.
Tot slot heeft de horeca, meer dan andere branches, te maken met lokale regelgeving, vergunning-verlening en handhaving. Het wordt tijd dat hier fors in gesneden wordt en dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken zich niet meer verschuilen achter de autonomie van gemeenten. Koninklijk Horeca Nederland sluit zich aan bij de conclusie van het EIM dat de overheid nu echt werk moet maken van het verminderen van administratieve lasten en regeldruk en ondernemers de ruimte krijgen om invulling te geven aan hun verantwoordelijkheden.
---
Noot voor de redactie -